Індекси в Європі впали у вівторок на 3,5-5% на слабкій звітності та зниженні цін на сировину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали у вівторок на 3,5-5% на слабкій звітності та зниженні цін на сировину

Фондовий ринок
85
Європейські фондові індекси впали у вівторок на 3,6-5,4% на тлі слабкої корпоративної звітності, зниження цін на нафту і метали, повідомило агентство Bloomberg. Подешевіли акції фінансових і сировинних компаній.
"Побоювання інвесторів перемикаються з фінансового сектора на економіку, що демонструє дуже чіткі сигнали рецесії, - відзначає головний інвестиційний директор SG Hambros у Лондоні Ендрю Поппер. - Дуже багато негативних даних з економіки, що продовжують впливати на економіку і прибутки".
Прибутки 1246 компаній Західної Європи, що опублікували звітність із 7 жовтня, знизилися в середньому на 11%, що виявилося гірше очікувань експертів на 4,5%.
Згідно з прогнозом аналітиків Morgan Stanley, ВВП єврозони скоротиться в 2009 році на 0,7%, з огляду на кризу на фінансових ринках та уповільнення темпів економічного зростання за межами регіону. Раніше експерти очікували збільшення ВВП на 0,2%.
Економісти, опитані Bloomberg, прогнозують ослаблення підйому ВВП США до 1,1% в 2009 році в порівнянні з очікуваним цього року зростанням на 1,6%.
Котирування акцій фінансових компаній Європи впали на тлі скорочення прибутку Intesa, повідомлення Julius Baer про зменшення обсягу активів, що перебувають в його управлінні, а також погіршення рекомендацій Goldman Sachs для паперів американських страховиків.
Вартість акцій Intesa Sanpaolo Sp опустилася на 12%. Один з найбільших банків Італії скоротив чистий прибуток у третьому кварталі на 54% у зв'язку зі зниженням доходів від торговельних операцій і зменшенням комісійних. Крім того, банк відмовився від виплати дивідендів за підсумками 2008 року, заявивши про намір зміцнити свій капітал.
Папери Julius Baer подешевіли на 5,7%. Швейцарська компанія, що займається управлінням активами заможних людей, оголосила про відтік коштів з низки її хедж-фондів і скорочення вартості інвестиційних портфелів.
Котирування акцій Allianz й Swiss Life Holding опустилися за підсумками торгів відповідно на 6,2% й 6,9%.
Вартість паперів австрійського Erste Bank впала на 7,2% після того, як банк заявив про намір залучити 2,7 млрд євро за рахунок випуску сертифіката участі з річною прибутковістю в 8%.
Прибутковість в 8% "не дуже відповідає поточній ринковій ситуації", відзначає аналітик UniCredit Sp у Відні Пол Уесслі. "Деякий попит на ці папери буде, але навряд чи великий", - вважає він.
Акції BHP Billiton подешевіли на 7,3%, Rio Tinto - на 6,7%.
Ціна міді впала у вівторок до мінімального за два тижні рівня на побоюваннях, що поглиблення спаду в глобальній економіці буде сприяти скороченню попиту на метали.
Ціна нафти у вівторок опустилася нижче рівня в $59 за барель вперше з березня 2007 року на очікуваннях, що Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) знизить прогноз попиту на паливо в 2009 році в умовах глобального економічного спаду.
Вартість грудневих ф'ючерсів на WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) у ході торгів становила $58,32 за барель.
Папери BG Group подешевіли на 8%, Total - на 4,3%.
Ціна акцій Taylor Wimpey, найбільшої будівельної компанії Великобританії, знизилася на 11% на повідомленні про скорочення її замовлень на 40%, а також труднощах у переговорах про залучення нового фінансування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас