"Газпром" і "Нафтогаз України" домовились про постачання в Україну в 2009р мінімум 55 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і "Нафтогаз України" домовились про постачання в Україну в 2009р мінімум 55 млрд куб. м газу

Енергетика
430
НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" досягли значного прогресу в узгодженні довгострокового контракту на постачання газу в Україну і контракт на його транзит по території країни, говориться в спільному прес-релізі компаній за підсумками робочої зустрічі голів компаній Олега Дубини та Олексія Міллера в Москві у вівторок.
"Зокрема, є загальне розуміння підходів до ціноутворення на газ для України в 2009 році та очікується, що переговори щодо цього питання будуть завершені найближчим часом. Досягнуто домовленості про те, що в 2009 році в Україну буде поставлено не менше 55 млрд куб. м газу", - відзначається в документі.
Відповідно до нього, зустріч була присвячена обговоренню питань, пов'язаних з реалізацією положень Меморандуму про співробітництво в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року, підписаного головами урядів двох країн.
Як повідомлялося, ключовими положеннями Меморандуму є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. Документом також підтверджується намір поетапного (протягом трьох років) переходу на ринкові, економічно обґрунтовані та взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.
Нинішні відносини двох газових монополій регулюються підписаною у березні 2008 року угодою про розвиток відносин у газовій сфері. Відповідно до неї, в 2008 році в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 55 млрд. куб. м за ціною $179,5 за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною в цей час є НАК "Нафтогаз України", продавцем - швейцарський газовий трейдер RosUkrEnergo, у якому "Газпрому" належить 50%.
Відповідно до угоди, з 1 травня 2008 року прямі поставки газу промисловим споживачам України в обсязі 7,5 млрд куб. м здійснює 100%-ве дочірнє товариство ВАТ "Газпром" ТОВ "Газпром збут Україна".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас