Азіатські індекси ростуть у понеділок на тлі планів Китаю зі стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські індекси ростуть у понеділок на тлі планів Китаю зі стимулювання економіки

Фондовий ринок
40
Азіатські фондові індекси ростуть у понеділок на планах Китаю зі стимулювання економіки країни, повідомляє агентство Bloomberg.
Уряд Китаю оголосив в неділю про пакет заходів зі стимулювання зростання економіки загальним обсягом 4 трлн юанів ($590 млрд).
Заходи, розраховані на період до 2010 року, містять у собі реалізацію будівельних та інфраструктурних проектів, прискорення фінансування заходів з відновлення районів, що постраждали від землетрусу. Крім того, будуть введені значні пільги з ПДВ і заходи щодо підтримки інвестицій.
"Обсяг програми є значним, і це підтримає зростання економіки країни, - відзначає Марко Тен з UOB Asset Management у Сінгапурі. - Поки рано казати про завершення проблем, однак Китай має найбільш значні ресурси серед найбільших країн світу для підтримки економічного підйому".
Зведений індекс регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, виріс до 7:45 на 3% - до 89,85 пункту. Китайський індекс CSI 300 підскочив на 4,9%.
Вартість акцій Hitachi Construction, що одержує шосту частину свого виторгу від діяльності в Китаї, підскочила на 17%. Папери виробника сільськогосподарської техніки Kubota Corp. подорожчали на 14%, минулого тижня компанія оголосила про подвоєння продажів у Китаї.
Ціна акцій південнокорейської Doosan Heavy Industries, найбільшого в країні виробника обладнання для енергетичного сектора, збільшилася на 12%.
"Оголошені урядом Китаю заходи вдосконалення інфраструктури, розвитку сільськогосподарського сектора і покращення добробуту населення близькі до "Нового курсу" (система економічних реформ президента США Франкліна Рузвельта; яка була спрямована на подолання "Великої депресії") з китайськими особливостями, - відзначає глава підрозділу китайських фондових ринків JPMorgan Chase & Co. Цзин Ульріх. - Незважаючи на існуючі ризики для економічного зростання в Китаї, ми впевнені, що фондовий ринок почне відчувати позитивний вплив програми стимулювання економіки".
Вартість паперів Anhui Conch, найбільшого китайського виробника будівельних матеріалів, піднялася на 21%, China Railway - на 8,7%, China Life Insurance - на 5,9%.
Підтримку ринку надає також заява міністрів фінансів і глав центральних банків G20 про готовність "негайно" вжити заходів з підтримки стабільності світової фінансової системи та економічного зростання.
"Ми продовжимо спільну роботу, щоб вжити всіх необхідних заходів для скорочення волатильності світових фінансових ринків і відновити нормальну роботові кредитних і грошових ринків, як у розвинених, так і в у країнах, що розвиваються,", - говориться в підсумковому комюніке зустрічі.
Всі країни повинні використати наявні в їх розпорядженні інструменти для підтримки економічного зростання, констатували учасники зустрічі. На їх думку, головне завдання - знизити негативний вплив фінансової кризи на реальну економіку.
Акції Macquarie Group подорожчали на 2,1%, Mitsubishi UFJ Financial - на 2,7%.
"Уряди й представники бізнесу різних країн працюють над рішеннями для скорочення темпів послаблення економічного зростання у світі і корпоративних прибутках, - говорить стратег Mizuho Securities у Токіо Томосіка Кітайока. - З огляду на послаблення попиту з боку споживачів і компаній, урядові витрати нададуть гарну підтримку економіці".
Котирування акцій гірничодобувних компаній ростуть у ході торгів слідом за підйомом цін на нафту, мідь і золото.
Вартість грудневих ф'ючерсів на WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) у понеділок збільшилася на 5,3% - до $64,3, мідь подорожчала на 7,6%, золото - на 1,8%.
Ціна акцій BHP Billiton підскочила на 7%, Newcrest Mining - на 7,7%, японської торговельної компанії Mitsui, половина виторгу якої доводиться на операції із сировинними товарами, - на 5,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас