Слабкі корпоративні прибутки готують нові неприємності для фондового ринку США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слабкі корпоративні прибутки готують нові неприємності для фондового ринку США

Фондовий ринок
779
Деяке ослаблення напруженості на світових кредитних ринках дозволило інвесторам переключити увагу на корпоративні прибутки. При цьому те, що бачать трейдери в цій сфері, навряд чи подобається їм, і може завдати нових неприємностей фондовому ринку, пише газета The Wall Street Journal.
Прибутки 442 компаній, що входять у розрахунок американського фондового індексу Standard & Poor's 500 та опублікували звітність за підсумками третього кварталу, знизилися в середньому на 13%. Таким чином, середній показник прибутків компаній США падає вже п'ять кварталів підряд, що востаннє спостерігалося в 2001-2002 роках.
При цьому корпоративна звітність за третій квартал повністю не відображає кризу, що почалася після краху Lehman Brothers саме наприкінці цього періоду. Криза у фінансовій сфері стала причиною глобальної паніки, що знайшла своє відбиття в ослабленні споживчих витрат, а також скороченні обсягів виробництва і робочих місць.
Всі ці фактори будуть сприяти подальшому падінню корпоративних прибутків. Аналітики Уолл-стріт, хоча й урізають прогнози доходів компаній, можливо, усе ще недостатньо песимістичні, пише газета. На початку четвертого кварталу 2008 року експерти прогнозували збільшення прибутків за цей квартал у середньому на 47% у порівнянні зі слабкими результатами жовтня-грудня минулого року. Зараз ці очікування впали до 25%.
Прогнози зростання прибутків для першого кварталу 2009 року були знижені до 6% з 25%.
Середній прогноз зростання доходів компаній індексу S&P 500 на 2009 рік становить 13%, що є нереальним, якщо хоча б у першому кварталі економіка США буде перебувати в стані рецесії, очікуваної більшістю економістів.
Проблема із прогнозами аналітиків Уолл-стріт полягає в тому, що їхні очікування завжди занадто оптимістичні, коли в економіці наступають лихоліття. За даними старшого економіста MKM Partners Майкла Дарда, експерти переоцінювали прибутки в середньому на 30-35% під час останніх трьох рецесій.
Оцінки експертів, що беруть до уваги більш широкий спектр економічних факторів, виявляються набагато реалістичнішими і зараз припускають негативні наслідки ослаблення економіки для фінансового сектора та інших галузей. Згідно із прогнозом М.Дарда, прибутки американських компаній в 2009 році знизяться на 13% у порівнянні з очікуваним рівнем 2008 року.
Статистичні дані, які будуть опубліковані на цьому тижні, продовжать указувати на ослаблення економіки США, прогнозують експерти, опитані агентством Bloomberg.
Роздрібні продажі в країні, як очікується, знизилися в жовтні четвертий місяць підряд - на 2,1% - максимальну величину із часу рецесії в 2001 році. Продажі без урахування автомобілів, згідно із прогнозом аналітиків, упали на 1,2%. Міністерство торгівлі США опублікує дані про обсяг роздрібних продажів минулого місяця 14 листопада о 16:30 мск.
Споживчі витрати, на частку яких припадає більше двох третин економіки США, можливо, продовжать зменшуватися на тлі збільшення числа безробітних, падіння цін на будинки і жорсткості умов залучення кредитів.
Все це підвищує ймовірність прийняття нового плану стимулювання економіки обраним президентом США Бараком Обамою і Конгресом країни.
"Тривала фінансова криза, різке збільшення безробіття і скорочення добробуту населення значно впливають на споживчі витрати, - відзначає старший економіст Bank of America Corp. у Нью-Йорку Пітер Кретцмер. - Рецесія в економіці та жорсткі умови кредитування, імовірно, будуть сприяти зниженню витрат населення і в 2009 році".
Безробіття в США виросло в жовтні до 6,5% з 6,1% місяцем раніше, ставши максимальним з 1994 року. Число робочих місць в американській економіці скоротилося за останні два місяці більш ніж на 500 тис.
Втрата робочих місць сприяє ослабленню довіри американців до економіки країни. Індекс довіри споживачів, що розраховується Мічиганським університетом, знизився в листопаді до 56,3 пункти - мінімуму з 1980 року, у порівнянні з 57,6 пункту в жовтні, прогнозують економісти.
Попереднє значення індексу буде оприлюднено в п'ятницю о 18:00 мск.
Серед інших статданих, публікація яких намічена на цей тиждень, - зовнішньоторговельний баланс за вересень, ціни на імпорт у жовтні та обсяг запасів товарів на складах компаній США у вересні.
Негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі США, як очікується, скоротилося у вересні до $57 млрд - мінімуму за шість місяців, завдяки зниженню цін енергоносіїв. Вартість імпорту впала на 4,4%, прогнозують аналітики.
Ці дані будуть оголошені відповідно 13 та 14 листопада о 16:30 мск.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас