Україна і Казахстан домовились робити паливні таблетки з урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Казахстан домовились робити паливні таблетки з урану

Енергетика
371
Україна і Казахстан у рамках засідання міждержавної комісії з економічного співробітництва, що проходило в Астані, домовилися про поглиблення співробітництва в сфері переробки та видобутку урану і виготовлення паливних таблеток.
Про це повідомив прес-секретар міністра палива та енергетики Фент Ді з посиланням на підсумковий протокол засідання, підписаний міністром палива та енергетики України Юрієм Проданом і міністром енергетики та мінеральних ресурсів Казахстану Сауатом Мінбаєвим.
Комісія, зокрема, доручила відповідальним відомствам за місячний термін створити робочу групу для реалізації досягнутих домовленостей. У рамках робочої групи також буде розглянуто питання організації підготовки казахстанських фахівців в сфері ядерної енергетики у вузах України.
Також комісія доручила відповідальним відомствам сторін активізувати роботу із проведення організаційних заходів для участі України в діяльності Міжнародного центру зі збагачення урану в Ангарську.
Як раніше повідомлялось, Україна і Казахстан за участі Російської Федерації прагнуть налагодити співробітництво в сфері переробки та видобутку урану з 2003 року, коли була підписана українсько-казахсько-російська міжурядова угода про сприяння в розвитку діяльності "Укртвс".
ЗАТ "Спільне українсько-казахсько-російське підприємство з виробництва ядерного палива" (СП "Укртвс") створено в 2001 році, однак дотепер у рамках цього проекту сторонам не вдалося досягти відчутних результатів з активізації співробітництва в даному напрямку.
Казахстан посідає друге місце у світі після Австралії за розвіданими запасами урану. В 2007 році в Казахстані обсяг видобутку урану становив 6,6 тис. тонн.
ЗАТ "Казатопром" поряд з російським ВАТ "Атомредметзолото" виявляє цікавість до можливого інвестування видобутку урану в Україні, зокрема до розвитку Новокостянтинівського родовища уранових руд.
Україна має намір приєднатися до діяльності Міжнародного центру зі збагачення урану, учасниками якого є "Росенергоатом" з 51% пакетом акцій і "Казатомпром" з пакетом акцій 10%, шляхом придбання 10% акцій підприємства. Передбачається, що учасником концерну з українського боку виступить новостворений концерн "Ядерне паливо", що за власні кошти викупить 10% пакет акцій центру. За оцінками Мінпаливенерго, вартість зазначеного пакета для України може обійтися в розмірі близько 100 тис. дол. Міжнародний центр зі збагачення урану планується організувати в Ангарську (Іркутська обл.). Установчі документи про створення центру підписали в жовтні 2006 року російське ВАТ "Техснабэкспорт" і НАК "Казатомпром". МЦОУ створюється як комерційне підприємство.
Запуск збагачувальних потужностей у рамках СП запланований на 2013 рік.
У цей час у світі існують дві організації з надання послуг зі збагачення урану під міжнародним контролем EURODIF та URENCO.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас