Тарифи розпалюють кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи розпалюють кризу

Енергетика
2243
Нацкомісія регулювання електроенергетики може не підвищити тариф на електроенергію для населення з 1 січня 2009 р., через невизначеність позиції профспілкових організацій. Це загрожує енергоринку фінансовою кризою.
"Спочатку профспілки обіцяли нам погодитися з підвищенням тарифу на 25%, однак згодом запропонували почекати до завершення економічної кризи. Поки нічого певного сказати не можна. Багато чого також буде залежати від позиції Кабінету міністрів", - повідомило джерело в НКРЕ. За його словами, профспілки погоджувалися підняти частково ціну струму для побутових споживачів за умови, що протягом наступного півроку тариф не буде переглядатися, а НКРЕ через шість місяців з моменту підвищення представить порядок впровадження соціальних тарифів на кіловат-годину для незахищених верств населення.
Як раніше повідомляли, основною причиною падіння споживання електроенергії в жовтні, що склало більше 6%, є скорочення виробництва в гірничо-металургійному комплексі, який використовує 30% електрики в країні. Це означає, що коло промислових споживачів, що компенсують енергетикам різницю між ціною кіловат-години для населення і його собівартістю, звузилося. Однак, незважаючи на це, хтось повинен відсутню суму субсидій, загальний розмір яких становить близько 14 млрд. грн. на рік, доплатити. Цими "хтось" можуть виявитися або споживачі, або самі енергетики.
У першому випадку НКРЕ може піти простим шляхом відповідного підвищення тарифів для всіх непобутових споживачів, тарифи для яких і без того ростуть щомісяця на 4%. Другий варіант - затягування поясів самим обленерго за допомогою зниження для них обсягів так званих дотаційних сертифікатів, через систему яких промисловість на енергоринку субсидіює фізосіб та електротранспорт.
Втім, як повідомив начальник департаменту енергозбутової політики компанії "Укренергоконсалтинг" Наталія Костишина, НКРЕ із середини літа затримує компенсаційні виплати обленерго за допомогою тимчасових знижень обсягу дотаційних сертифікатів. Якщо йти цим шляхом і далі, проблема недостатніх тарифів на електроенергію для населення виллється у відповідне скорочення інвестиційних програм енергокомпаній, а також затримки з виплатою зарплати персоналу.
Проблема збільшується тим, що енергоспоживання в Україні знизилося за рахунок великих підприємств, які працювали в базовому стабільному добовому режимі навантаження та оплачували струм за так званим диференційованим тарифом. "У нас лягли великі споживачі, які працювали за диференційованим тарифом. Це означає, що в енергосистемі впало навантаження в нічний час доби, що в загальному підсумку веде до подорожчання кіловат-години", - сказала пані Костишина.
Разом з очікуваною кризою неплатежів на енергоринку все перераховане може привести до системного фінансового розбалансування галузі, коли споживачі не платять обленерго, обленерго - генерації і так далі з усіма наслідками, що звідси випливають. Уникнути подібного сценарію можна, якщо уряд Юлії Тимошенко зважиться реформувати систему тарифоутворення в енергетиці.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас