Банки не в курсі: нові правила торгівлі валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не в курсі: нові правила торгівлі валютою

Валюта
7313
Національний банк встановив нові правила роботи для валютного ринку. Відтепер тільки клієнт, а не фінансова установа, може встановлювати курс купівлі-продажу валюти. Банку ж залишається тільки помістити заявку від клієнта на міжбанківський ринок. Заробляти на різниці міжбанківського та клієнтського курсу фінансисти більше не зможуть, тому змушені будуть підвищити комісійні.
Постанова НБУ №153 зареєстрована в Мін'юсті ще на початку серпня. Її набуття чинності у розпал боротьби Нацбанку за контроль над валютним курсом довелося саме до речі. Фактично нові правила роблять міжбанківський ринок прямим. Дотепер одержати повну інформацію про обсяг валютного ринку було складно, оскільки на міжбанк виставлявся тільки "залишок" операцій купівлі/продажу валюти, які фінансові установи проводили з клієнтами прямо.
Скільки коштує різниця?
До нововведення НБУ операції з валютою юридичні особи могли здійснювати тільки за тим курсом, що встановить для них банк. Для самих же банків різниця між власним курсом і курсом міжбанківського ринку служила постійним джерелом заробітку. Приміром, експортер бажає продати якусь частину валютного виторгу й звертається до фінансової установи. Банк викуповує долар за курсом 5,85 грн./$, а на міжбанку продає його вже за 6,00 грн./$. За словами керівника інформаційно-аналітичного центра "Форекс-клуб" Миколи Івченка, така практика була винятковою особливістю українського валютного ринку. "У країнах Східної Європи подібного немає. Тобто якийсь зазор, звичайно, існує, але банк може заробити максимум пару центів. У нас же клієнт нічого не встановлює. Він може поміняти банк, але скрізь йому пропонують приблизно однаковий курс", - розповів він.
Традиційне джерело заробітку для банків на захід від українського кордону - комісійні. Наші ж банки отримували прибуток і від комісійних, і від різниці курсів. Втративши одне з джерел свого прибутку, вони змушені будуть збільшити комісію, прогнозують експерти. Зараз вона становить у середньому 0,5-1,5%, але незабаром може вирости на 30%. Принаймні, на якийсь час роботи за новими правилами.
Клієнт сповільнює обороти
Зі зрозумілих причин, банкіри не дуже раді такому нововведенню. Крім суб'єктивних причин (втрата частини прибутку), є й об'єктивні моменти невдоволення. Вимоги НБУ можуть суттєво сповільнити роботу фінустанов. Особливо це позначиться на великих і середніх банках, які працюють з багатьма клієнтами й мають по кілька сотень заявок на купівлю/продаж валюти на день. Буде потрібний час, щоб вивести кожну з пропозицій на міжбанк і дочекатися продавця/покупця, згодного працювати з курсом клієнта. Якщо ж таких не буде, то, відповідно до одного з пунктів постанови №153, операція переноситься на наступний день. "Це може негативно позначитися на можливості клієнтів швидко купувати валюту для своїх розрахунків", - пояснив аналітик "Простобанк Консалтинг" Володимир Паюк.
У цьому випадку, якщо підприємству або організації терміново потрібна валюта, вони змушені будуть консультуватися з банком з приводу того, який курс краще встановити. Через ці "технічні" труднощі багато експертів прогнозують деяке зниження активності на міжбанку в перші дні після набуття положення чинності.
Валюти вистачить на всіх
Раніше на міжбанк потрапляв тільки "залишок" від операцій, які банки проводили зі своїми клієнтами прямо. Відтепер банк може прямо купити в клієнтів валюту тільки в тому випадку, якщо сума угоди не перевищує $100 тис., або еквівалент в іншій іноземній валюті за офіційним курсом. Всі інші операції повинні проводитися через міжбанк.
По ідеї, це обмеження повинне було посприяти збільшенню продажу валюти за рахунок виходу на міжбанківський ринок експортерів з валютним виторгом, які раніше працювали через банк. Проте більше валюти на міжбанку не стане, припустив в інтерв'ю аналітик Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь. Але й кількість її не зменшиться, тому що пропозиція визначається обсягом експортно-імпортних угод.
Та все-таки, певна користь НБУ від нових правил буде. Введення прямого міжбанківського ринку наближає Нацбанк до мети - скоротити кількість існуючих в Україні курсів до двох: готівкового і безготівкового. Це є однією з вимог МВФ для надання кредиту.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас