Експерти: Вартість житла на первинному ринку Києва за підсумками жовтня збільшилась на 4,9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вартість житла на первинному ринку Києва за підсумками жовтня збільшилась на 4,9%

Нерухомість
1642
За даними аналітичного відділу Будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", "у жовтні вартість житла на первинному ринку Києва в гривневому еквіваленті збільшилася в середньому на 4,9%.
Так вартість житла економ-класу збільшилася на 7,4%, бізнес-класу - на 6%, а вартість у преміум-сегменті збільшилася в середньому на 3,3%.
За даними компанії, істотна зміна вартості житла викликана, насамперед, зниженням курсу національної валюти відносно американського долара. Разом з тим, у компанії відзначили, що на тлі ослаблення гривні більш ніж 18% за офіційним курсом НБУ, вартість житла змінилася несуттєво.
Як повідомили в Аналітичному відділі компанії, "у жовтні в 16 об'єктах вартість житла була переглянута убік збільшення: з них 10 в економ-класі (зростання ціни від 300 до 1700 грн.), 5 - бізнес-класі (збільшення вартості від 500 до 2500 грн.), 1 - преміум-класі (збільшення вартості на 1500 грн.). Крім цього минулого місяця в 13 об'єктах були знижені ціни на продаване житло переважно в об'єктах з терміном введення в експлуатацію в 2009 - 2010 р.: з них 6 об'єктів економ-класу (зниження вартості від 500 до 3840 грн.), 2 - бізнес-класу (зниження від 280 до 2000 грн.), 5 - преміум-класу (зниження від 500 до 3000 грн.).
Експерти також відзначили, що в жовтні були зняті із продажу 4 об'єкти, а початі або відновлені продажі в 9 будинках.
Аналітики "Київ Житло-Інвест" також констатують, що на сьогоднішній день в 21-му споруджуваному об'єкті перенесений термін введення в експлуатацію на період від 3 до 6 місяців: з них 8 об'єктів економ-класу, 9 об'єктів бізнес-класу і 4 об'єкти преміум-класу.
На думку аналітиків компанії "остання декада жовтня, ознаменована різким падінням курсу гривні, стала причиною того, що деякі оператори ринку, при визначенні ціни продаваного житла, спробували знову вдатися до прив'язки до американського долара". Разом з тим, як вважають фахівці компанії, "дані дії не слід розцінювати як тенденцію".
"Більшість компаній не переглядали вартість своїх об'єктів для кінцевого покупця. Установлення нових цін на нові об'єкти виглядає цілком імовірним, але вже після того, коли стане ясним діапазон коливань курсу національної валюти" - відзначили аналітики.
Однак, за словами експертів, у сформованих умовах навіть перегляд ціни на первинне житло не буде об'єктивним фактором: "На сьогоднішній день збільшення ціни на продаване житло не є ознакою зростаючого купівельного попиту, а лише реакцією на нестабільність національної валюти".
Відносно прогнозів на 2009 рік, то фахівці відзначили, що "у наступному році очікується плавне зниження вартості житла, переважно категорії "бізнес". "Не виключено, що за підсумками 2009 року квартири бізнес-класу можуть подешевшати на 15-20% щодо сформованих на сьогоднішній день цін. Це, насамперед, може торкнутися тих об'єктів, які розташовані в 4-й зоні. Крім цього очікується, що об'єкти преміум-класу, які розташовуються в 3-й зоні, можуть стати дешевшими на 10-15%" - говориться у звіті компанії.
На думку аналітиків, "зниження середньої вартості житла економ-класу в 2009 році буде незначним: у межах 5-10%, тому що рентабельність будівництва житла цього класу на сьогоднішній день не перевищує 60%".
Нагадаємо, що з початку року середні цінові показники вартості житла на первинному ринку Києва в гривневому еквіваленті виглядають у такий спосіб: у період із січня по жовтень вартість житла економ-класу збільшилася на 16,4%, вартість житла бізнес-класу збільшилася на 14,4%, а вартість житла категорії преміум зросла на 8,4%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас