Мито замаскували кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мито замаскували кризою

Аграрний ринок
2115
Законопроект про обнуління мита на експорт насіння соняшника, розроблений Мінагрополітики, не підтримало Мінекономіки. Однак ця ж норма з'явилася в переліку зауважень до прийнятого в першому читанні законопроекту про заходи щодо боротьби з наслідками фінансової кризи.
Аграрна складова антикризових заходів розглядалася на громадській консультаційній раді, що відбулася 29 жовтня, при парламентському комітеті з питань аграрної політики і земельних відносин. На заході були присутні голова комітету Микола Присяжнюк, міністр агрополітики Юрій Мельник, народні депутати, зокрема Віктор Слаута, представники громадських організацій. За словами голови профільного комітету парламенту Миколи Присяжнюка, антикризова програма в частині аграрного блоку питань має потребу в доопрацюванні.
Зокрема, було вирішено запропонувати парламенту відкоригувати в законопроекті пункти про відшкодування ПДВ, митні питання і скасувати на поточний маркетинговий рік мито 17% на експорт соняшника. За даними джерела, що було присутнє на засіданні, необхідність останнього заходу обумовлена змовою переробників, які штучно знижують і так невисокі ціни на сировину.
"Чесно кажучи, ми шоковані, - говорить заступник гендиректора асоціації "Укроліяпром" Ірина Кузнєцова. - Після того як Мінекономіки не погодилося на зняття мита, вони зайшли з іншого боку. Раніше міністерство не попередило нас про те, що розробляє законопроект, і у випадку із внесенням пропозицій до антикризових заходів ми теж нічого не знали". Нагадаємо, "Укролiяпром" побоюється високих темпів експорту у випадку його лібералізації, що може привести до дефіциту сировини на внутрішньому ринку і зростання цін на соняшникову олію.
Уже зараз фермери притримують продажі соняшника (при цьому активно реалізовуючи зернові) розраховуючи на більш високі цінові пропозиції. За словами фахівця департаменту інвестиційно-банківських послуг компанії Dragon Capital Василя Яблонського, всі переробники олійних (особливо великі) проводять закупівлю більшої частини сировини восени, однак в умовах фінансової кризи компанії не можуть залучити боргове фінансування на ці цілі. "Через неприступність фінансування, компанії-трейдери також не мають можливості проводити активну закупівлю олії", - говорить він.
Зараз переробники купують соняшник за ціною близько 900-950 грн./т (проти 4000 грн./т у минулому сезоні).
Аграрії, що лобіювали скасування експортного мита, вважають, що в умовах неможливості одержати адекватну ціну від гравців на внутрішньому ринку, необхідно розширити потенційні ринки збуту. Відзначимо, що в цей час ціни на соняшник невисокі і на світовому ринку і побоювання в активному експорті можуть виявитися перебільшеними. З іншого боку, представники переробників вважають, що активне лобіювання організоване під уже укладені раніше контракти. "Якщо лобіюють так активно, то під когось. Експортерам потім ще й повернуть ПДВ, а від нас будуть вимагати дешевого олії", - говорить Ірина Кузнєцова.
За прогнозом "АПК-Інформ", в 2008/09 маркетинговому році обсяги виробництва соняшникової олії в Україні збільшаться на 25%, до 2,35 млн. т. Однак цей прогноз виправдається, на думку фахівців, тільки за умови збереження сировинної бази для внутрішньої переробки, тобто за відсутності експорту насіння соняшника. Внутрішнє споживання соняшникової олії в цьому сезоні повинно збільшитися на 2%, до 535 тис. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас