Уряд затягнув з адаптацією економіки до норм СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд затягнув з адаптацією економіки до норм СОТ

703
Кабінет міністрів прийняв розпорядження "Про затвердження плану заходів щодо адаптації української економіки до вимог СОТ". Ратифікувавши 10 квітня протокол "Про вступ України у СОТ", парламент зобов'язав Кабмін в місячний термін (до моменту вступу протоколу в силу - 16 травня) розробити план адаптації економіки до умов членства у СОТ.
Але Мінекономіки змогло це зробити лише через шість місяців. У пояснювальній записці до розпорядження, підписаній міністром економіки Богданом Данилишиним, відзначається, що затримка пов'язана з непогодженістю позицій з Держспоживстандартом, що вимагав зберегти обов'язкову сертифікацію продуктів харчування, тоді як СОТ наполягала на скасуванні Україною норми (визнаються сертифікати країн-імпортерів СОТ).
З документа випливає, що Мінекономіки так і не розробило реальні пропозиції щодо адаптації економіки до умов світової торгівлі (копія є у Ъ). Більшу частину заходів, особливо в сільському господарстві, склали програми розвитку, які Кабмін тільки планує розробити в майбутньому, і ініціативи, які повинні були реалізуватися ще до вступу у СОТ. Серед більш-менш конкретних пропозицій - проведення роботи з металургійними підприємствами з метою "недопущення продажу продукції в країни ЄС за цінами нижчими від українських". Для підтримки кольорової металургії будуть створені вертикально інтегровані структури. Кабмін зобов'язується розробити законопроект "Про державну підтримку (субсидування) вугільної промисловості" і гармонізувати з міжнародними українські стандарти якості продукції хімічної та нафтохімічної галузей.
Для підтримки транспорту Кабмін підпише Конвенцію про міжнародні гарантії відносно рухомого обладнання, розробить законопроект "Про особливості реформування залізничного транспорту загального використання" і нову редакцію закону "Про залізничний транспорт". У списку заходів адаптації транспорту до СОТ зненацька виникли пункти про будівництво доріг і мостів за рахунок позик ЄБРР. При цьому для захисту фінансового ринку уряд пропонує заходи, уже включені в антикризовий закон, наприклад збільшення рівня корпоративного управління в банках і деталізацію процедури оприлюднення даних про їхніх реальних власників. Для підтримки страхування Держфінпослуг буде обмінюватися інформацією з регуляторами країн СОТ. Перехід до міжнародних стандартів сертифікації повинен завершитися до кінця 2011 року.
Екс-міністр економіки, народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів) вважає, що запропонована урядом програма не відповідає новим економічним реаліям. "Затягши з розробкою документа, як і зі змінами в бюджет-2008, уряд відмовився від підтримки української економіки в найболючіший момент адаптації до умов СОТ, - упевнений депутат. - Але тепер, в умовах впливу на Україну світової кризи ліквідності, документ необхідно переписати заново, передбачивши захисні заходи".
З такою оцінкою погоджується аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. "Основні адаптаційні заходи - список тих галузей, які найбільше постраждають і які держава має намір підтримати фінансово, - говорить він. - Але в умовах кризи зрозуміло, що ці програми можуть бути реалізовані в мінімальному обсязі". Експерт вважає за доцільне переробити план заходів, "визначивши пріоритетність підтримки галузей, що претендують на одержання допомоги".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас