Частина Києва вже отримала підвищення цін на ЖКП в 5-10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частина Києва вже отримала підвищення цін на ЖКП в 5-10 разів

Казна та Політика
2656
Київська міська рада підтримала ініціативу Київського міського голови Леоніда Черновецького підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для високорентабельних комерційних структур в 5-10 разів і залишити незмінними тарифи для населення.
Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний проект рішення проголосував 61 з 115 присутніх депутатів Київради: Блок Черновецького - 43 голоси, Блок Литвина - 3, Партія регіонів - 5, ГАК - 6 і 6 позафракційних депутатів. Депутати фракцій БЮТ і Блоку Кличка не брали участь у голосуванні.
Як відзначається в документі рішення, Київська міська держадміністрація за дорученням Київради повинна привести базові тарифи на ЖКП до економічно обґрунтованого рівня для окремих категорій підприємств, які є високорентабельними і мають надприбутки, в 10 разів, для юридичних осіб - в 5 разів.
Підготовлений на сесію проект рішення передбачав підвищення тарифів для всіх споживачів міста, зокрема, для населення пропонувалося, за попередніми підрахунками спеціальної робочої групи, здійснити підвищення в 1,7 рази. Цей проект рішення депутати не підтримали, і за нього проголосували лише 9 з 115 присутніх у залі депутатів.
На момент голосування в сесійну залу увійшов мер столиці та озвучив свою пропозицію, відзначивши, що у зв'язку з економічною кризою не очікується в найближчі роки підвищення рівня доходів громадян, у зв'язку із чим весь вантаж комунальних платежів повинен бути покладений на юридичних осіб.
“Нічого складного в цьому немає. Це гуманітарний проект”, - підкреслив Черновецький, ще раз відзначивши, що пропонує “високорентабельним і недобрим” структурам і підприємствам підняти тарифи в 10 разів, і не чіпати планку платежів для простих людей.
У той же час він відзначив, що все-таки для елітних будинків, де проживають багаті люди, тарифи згодом будуть переглянуті.
У сесійній залі ще до приходу Черновецького перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко проінформував про можливе підвищення тарифів на ЖКП для населення, що розрахувала мерія. Так, пропонувалося на 30% підвищити плату за тепло, воду і водовідведення.
У той же час, відповідно до постанови Кабінету міністрів, квартирну плату, що розраховується для кожного будинку окремо, пропонується збільшити втроє. З урахуванням цього, якщо зараз за однокімнатну квартиру кияни платять 147 грн., то після підвищення ця плата буде становити 178 грн.; за двокімнатну плата зросте з 268 грн. до 338 грн., за трикімнатну - з 367 грн. до 462 грн. Навіть при такому підвищенні необхідно буде передбачити витрати на покриття різниці в тарифах на суму близько 670 млн. грн.
Голубченко також повідомив, що робочою групою пропонується збільшення тарифів для бюджетних установ в 1,67 рази, для інших споживачів - в 5 разів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас