Спілки реструктуризують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спілки реструктуризують

Кредит&Депозит
814
Кредитні спілки найближчим часом можуть зіткнутися зі збільшенням кредитної заборгованості, у зв'язку зі скороченням зростання заробітних плат і скороченнями персоналу. Спілкам рекомендували проводити реструктуризацію кредитного портфеля.
Кредитні спілки зіткнулися зі збільшенням кредитної заборгованості учасників. За словами Андрія Оленчика, радника голови Держфінпослуг, проблеми різного характеру є в третини спілок, при цьому тільки 5-7% з них мають серйозні проблеми.
Нагадаємо, недавно Держфінпослуг ввела в дію розпорядження, відповідно до якого накладений мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів, у випадку якщо спілка не виконує нормативи ліквідності. Крім цього Держфінпослуг зобов'язала спілки відзвітуватися про ситуацію в секторі за жовтень і листопад. На підставі цієї інформації буде ухвалено рішення про те, чи варто переглянути умови мораторію.
"Може виникнути ситуація, коли необхідно буде переписати розпорядження і зробити акцент на рекомендаціях щодо реструктуризації кредитної заборгованості. Адже зараз платоспроможність падає і прогнози щодо безробіття змушують задуматися про можливе збільшення кредитної заборгованості. Але ми сподіваємося, що кредитні спілки зможуть зберегти фінансову стабільність і не загнати клієнтів у кабальні умови, зберігши компроміс між фінансовим і соціальним завданнями", - розповів пан Оленчик.
Голова наглядової ради КС "Всеукраїнське народне кредитне товариство" Михайло Бєлогородський упевнений, що багато спілок уже зараз спантеличилися проблемою реструктуризації кредитного портфеля. "Спілки проводять м'яку політику стимулювання вкладників, деякі спілки застосовують навіть так звану кредитну амністію - скасування штрафних санкцій по прострочених кредитних договорах, уводять пролонгацію кредитів і навіть іноді знижують ставки по кредитах", - заявив він.
Така лояльність кредитних спілок цілком зрозуміла. Вони оперують винятково грішми населення, і зростання неповернень по кредитах небезпечне тим, що спілки не зможуть вчасно виконати зобов'язання по депозитних договорах. Мораторій на дострокове розірвання депозитів поліпшить ситуацію з ліквідністю, але якщо почнеться масове зростання неплатежів, для спілок це може закінчитися дефолтами.
"Першими постраждають системні спілки, оскільки в них обсяги кредитів більші, і неповернення великого кредиту обернеться неможливістю вчасної виплати депозитів декільком учасникам. Дрібні КС вистоять, оскільки їхні клієнти - жителі невеликих міст, і спілки будуть усіляко намагатися пролонгувати кредити, щоб не допустити серйозних проблем", - запевняє Оленчик.
Незважаючи на те, що багато спілок підвищили ставки по депозитах слідом за підвищенням банківських ставок, темпи зростання цієї галузі знизяться. Це означає, що багато спілок, незважаючи на високу зацікавленість із боку населення в одержанні кредитів, дуже обмежені в коштах. Раніше кредитні спілки зверталися за кредитами один до одного, але в розпорядженні Держфінпослуг міститься рекомендація припинити кредитування спілками один одного і вжити заходів зі скорочення кредитної заборгованості з боку спілок.
Залучити гроші в банків або на зовнішніх ринках не здається можливим. Державний стабілізаційний фонд, що планується створити для підтримки банків та окремих секторів економіки, не передбачає можливість надання кредитів спілкам. У результаті, вважає Оленчик, фінансова криза приведе до скорочення кількості кредитних спілок мінімум на третину.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас