Дослідження: Обрання Обами президентом США дасть фондовому ринку вищі шанси на зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідження: Обрання Обами президентом США дасть фондовому ринку вищі шанси на зростання

Фондовий ринок
380
Шанси американського фондового ринку на підйом у наступному році є більш високими в тому випадку, якщо посаду президента США займе Барак Обама, а не Джон Маккейн, повідомляє агентство Bloomberg. Такі висновки були зроблені з оцінки руху ринків після президентських виборів у США за період з 1900 року по теперішній час.
З 1900 року індекс Dow Jones Industrial піднімався в середньому на 9,8% протягом 12 місяців після того, як перемогу в президентських виборах брали представники демократичної партії США. За зазначений період демократи займали цю посаду сім разів. Лише двічі було зафіксовано зниження ринків - після перемоги Вудроу Уілсона в 1912 році і Джиммі Картера в 1976 році.
У той же час падіння індексу становило в середньому 2,5% після приходу в Білий дім представників республіканців. Спад ринків був зафіксований п'ять разів з 10 випадків перемоги республіканців за зазначений період.
"Це іронія, оскільки багато хто вважає, що ринок краще почуває себе при республіканцях, а не при демократах, а дійсність показує зворотне, - відзначає головний інвестиційний директор Fort Washington Invetment Advisors Нік Сарген. - Є загальноприйнятна точка зору, а є й факти".
Хто б не виграв президентські вибори, які пройдуть у США на наступному тижні, демократ Барак Обама або республіканець Джон Маккейн, від попереднього президента йому дістанеться економіка, що перебуває в умовах найгіршої із часів Великої депресії фінансової кризи, а також дефіцит бюджету, що може вперше перевищити $1 трлн, і фондові ринки, що демонструють максимальне падіння з 30-х років.
Dow Jones Industrial Average втратив уже 32% з початку цього року.
Підйом фондових ринків при приході до влади демократів, які, на думку інвесторів, підтримують підвищення податків і жорсткість регулятивних заходів, обумовлений тим, що вони традиційно пом'якшують політику, вважає інвестор-мільярдер Кеннет Фішер, що є головним виконавчим директором Fisher Investments Inc.
У той же час республіканці звичайно не можуть стримати своїх обіцянок, що стосується скорочення складу уряду, невтручання в економічну політику і зниження податків, відзначає К.Фішер.
"Демократи зовсім не такі погані, як думають деякі, - говорить він. - Республіканці ж не такі гарні, як хотілося б думати".
Збільшення прозорості фінансових ринків за рахунок більш жорсткого контролю та регулювання, за яке завжди виступають демократи, також підтримує довіру інвесторів, вважає колишній голова Комісії цінних паперів і бірж (SEC) Артур Левіт.
За вісім років роботи демократа Біла Клінтона на посаді президента США Dow Jones потроївся, що стало найбільш значним підйомом індексу при одному президенті з початку 20 століття.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас