ДПАУ побоюється невиконання доходів бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ побоюється невиконання доходів бюджету

Казна та Політика
653
Фінансова криза вже спровокувала зниження надходжень податків у бюджет. У Державній податковій адміністрації (ДПАУ) в IV кварталі очікують недобір по всіх податках - тільки податку на прибуток і рентні платежі недоодержать на 6,3 млрд грн. Експерти вважають, що Кабмін перекриє зрив надходжень доходів коштами єдиного казначейського рахунку, але правильніше скоротити витрати на утримування держапарату.
Як повідомило джерело в центральному апараті ДПАУ, податківці очікують появи серйозних проблем зі збором податків в IV кварталі 2008 року через вплив світової кризи на економіку України. Зокрема, відрахування податку на прибуток можуть різко знизитися - на 5,8 млрд грн, тоді як за дев'ять місяців ДПАУ перевиконувала плани зі збору цього податку - у бюджет надійшло на 5,328 млрд грн, або 21,1%, більше від запланованого (30,547 млрд грн). Минулого тижня перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський також відзначив скорочення надходжень цього податку в жовтні.
Джерело в ДПАУ додало, що через падіння світових цін на нафту податкові органи за останні кілька місяців року недоодержать більше 500 млн грн рентних платежів. Щодо надходжень від ПДВ податківець сказав лише, що загальна сума втрат ще не визначена. "Будуть податкові декларації - зможемо щось сказати конкретніше. Але зараз можемо констатувати, що знижуються показники в торгівлі, будівництві, металургії, транспортні перевезення зменшуються, тобто може бути менше ПДВ", - говорить співрозмовник. Якщо врахувати, що за дев'ять місяців ДПАУ перерахувала в скарбницю ПДВ на 2,794 млрд грн менше від плану, або 92,4% від завдань Мінфіну, то бюджет недоодержить більше 3 млрд грн.
Уже в жовтні в ДПАУ можуть бути проблеми з виконанням загального фонду бюджету. За оперативними даними Держказначейства (на ранок 27 жовтня), ДПАУ виконує план лише на 41,5%. Фактично в бюджет зібрано 3,46 млрд грн при плані 8,33 млрд грн. Серед ризиків невиконання бюджетного розкладу в ДПАУ називають зменшення платежів від НАК "Нафтогаз України".
Замість задекларованих 2,2 млрд грн податків компанія просить ДПАУ про сплату 1 млрд грн. Платежі ще на 150 млн грн "зависли" на рахунках Промінвестбанку. За даними Держказначейства, недобір демонструє і Держмитниця - за чотири дні до кінця жовтня вони зібрали 5,683 млрд грн, або 73,2% від плану 7,768 млрд грн. До кінця місяця їм треба збирати по 500 млн грн на день, тоді як голова Держмитниці Валерій Хорошковський говорив, що на початку місяця середньодобові платежі впали з 400 млн грн до 349 млн грн. Експерти прогнозують подальше падіння сплати податків, що загрожує невиконанням витрат бюджету під кінець року.
На думку старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, для виконання плану ДПАУ може використовувати адміністративні заходи. "Підприємства загальмували розвиток, але сказати, що все повністю стоїть, не можна. Тому якщо ДПАУ та уряд захочуть, то зможуть викачати з бізнесу стільки, скільки потрібно. Наприклад, шляхом домовленостей, авансових платежів або відмовою приймати декларації зі збитками", - упевнений аналітик.
Перекривати бюджетну нестачу будуть за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку, частиною кредиту МВФ або шляхом скорочення витрат на фінансування держапарату. "Першим заходом повинно бути скорочення витрат на утримування держуправління, адже, як правило, під кінець року бюджетники притримують собі гроші на премії, 13-і зарплати до Нового року", - говорить незалежний експерт Костянтин Кузнєцов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас