Хто куди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто куди

Кредит&Депозит
3087
Нестабільність на вітчизняному фінансовому ринку вилилася в жовтні в рекордний відтік коштів з депозитів фізосіб - 6,7%. Населення намагалося врятувати свої заощадження будь-якими способами: забираючи готівку додому, вкладаючи її в банківські комірки або купуючи золоті злитки. Незабаром громадянам запропонують ще один інструмент вкладень - депозитні сертифікати Нацбанку, які будуть гарантуватися державою.
За словами голови правління НБУ Володимира Стельмаха, з 1 по 21 жовтня з депозитів фізосіб було знято 13,6 млрд грн. Фінансисти стверджують, що значна частина відтоку припала на два перші тижні жовтня - до введення центробанком мораторію на дострокове розірвання договорів. Напрочуд менш активно знімали кошти із вкладів, по яких минали строки. За експертними оцінками, вчасно за своїми депозитами сьогодні звертаються від 40 до 70% громадян (залежно від фінустанови).
Найактивніше забирають кошти із гривневих рахунків і, як правило, намагаються відразу конвертувати їх у долар або євро.
Втім, вилучаючи готівку або купуючи ВКВ, українці далеко не завжди несуть їх додому. "Доходить до смішного: клієнт по закінченні терміну вкладу забирає свої гроші і відразу йде в депозитарій та орендує під них комірку", - розповіла директор операційного департаменту банку "Фінанси та Кредит" Галина Калашникова.
"Ще до середини вересня середня заповнюваність індивідуальних сейфів у наших відділеннях не перевищувала 50-60%. Зараз зайнято не менше 95%", - доповнив її керівник управління приватного бізнесу великої столичної фінустанови. В умовах відтоку коштів з депозитів банкірів утішає, що населення сподівається на досить швидку стабілізацію ситуації на вітчизняному фінансовому ринку. "Нинішні орендарі комірок, як правило, укладають короткострокові договори - на три-шість місяців. Мені здається, люди розраховують, що ситуація зміниться і вони заберуть заощадження зі сховищ і знову покладуть їх на депозит", - відзначила пані Калашникова.
Не менш популярним вкладенням у цьому місяці стали злитки банківських металів. "У вересні-жовтні обсяги продажів золота тільки в нас виросли більш ніж на 20%", - розповів перший заступник голови правління Правекс-Банку Роман Валесюк.
Таким чином, українці намагалися хоч якось диверсифікувати свої заощадження. За словами фінансистів, найбільшим попитом у жовтні користувалися злитки на 50-100 г, і досить часто вони так само, як і готівка, розміщувалися в депозитні комірки. Примітно, що населення не бентежили цінові коливання, що спостерігалися на металевому ринку цієї осені. Якщо ще наприкінці вересня тройська унція золота (31,1 г) на світових майданчиках коштувала $880-890, то вже до середини жовтня - $750-760. У досить широкому діапазоні коливалася ціна грама золота й у вітчизняних банках - 135-170 грн./г (в 100-грамовому злитку).
При цьому фінансисти нерідко спекулювали, завищуючи відразу на 3-5% вартість злитків у момент зниження котирувань золота у світі (Україна є імпортером банківських металів), пояснюючи свої дії його нестачею в жовтні.
"Ціни на золото завищують через дефіцит, що був спровокований скороченням імпорту злитків з банківських металів деякими фінустановами", - пояснив заступник голови правління столичного банку.
Громадянам збираються запропонувати ще один інструмент для вкладень - сертифікати НБУ. "Ми розуміємо, що для відновлення довіри населення до банківської системи буде потрібен якийсь термін. Найближчим часом частка готівки в грошовій масі може рости, вона вже становить 32%, притому що нормальним показником вважається 25-27%. Це не дуже гарне явище, тому ми хочемо дати українцям можливість вкласти свої кошти під нормальні відсотки та одержати при цьому державну гарантію (покупець паперу зможе у будь-який момент його продати. - ред.)", - розповів Володимир Стельмах.
За його словами, положення, що визначає порядок реалізації пересічним громадянам сертифікатів Нацбанку, зараз перебуває в розробці і буде впроваджено найближчим часом. Сьогодні відомо, що продажем цінних паперів НБУ стануть займатися банки-агенти.
"Після одержання грошей від громадян за ці ЦП фінустанови вирішать, як їм працювати з нами далі, - залишати кошти собі у вигляді рефінансування чи передавати нам", - поділився пан Стельмах. Як повідомили в НБУ, реалізація нацбанківських сертифікатів може бути почата вже в листопаді.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас