Президент України ввів у дію антикризові заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент України ввів у дію антикризові заходи

Казна та Політика
6754
Президент України Віктор Ющенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) від 20 жовтня "Про невідкладні заходи щодо посилення фінансово- бюджетної дисципліни і мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку України".
Відповідний указ підписаний 24 жовтня та розміщений на офіційному сайті глави держави.
Указ набуває чинності з моменту його опублікування.
Поряд з раніше оприлюдненими президентом заходами (скорочення держапарату; бездефіцитність держбюджету на 2009 рік і його інвестиційна спрямованість; створення стабілізаційного фонду; поновлення приватизації та переговори з міжнародними організаціями щодо кредитів), уряду України доручається вжити заходів з невідкладного скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Крім того, уряд повинен тимчасово ввести додаткові обмеження на імпорт відповідно до статті 12 ГАТТ 1994 відносно заходів із врегулювання платіжного балансу.
Кабінет міністрів також повинен протягом місяця забезпечити повернення з держбюджету платникам податку на додану вартість заявлених сум податку, які підтверджені перевірками і наявністю повернутого в 60-денний термін валютного виторгу за експорт товарів і послуг. Крім того, повинен бути введений спрощений механізм відшкодування ПДВ експортерам за умови надходження валютного виторгу.
Уряду також доручається в місячний термін забезпечити ухвалення рішення про підвищення цін на природний газ для всіх категорій споживачів до економічно обґрунтованого рівня, що повинен включати інвестиційну складову для нарощування власного видобутку газу.
Уряд також повинен при доопрацюванні проекту держбюджету-2009 року передбачити "збереження досягнутого реального рівня соціальних стандартів".
Даним рішенням РНБО створена міжвідомча робоча група з моніторингу ситуації на фінансовому ринку і підготовки пропозицій щодо реагування на можливі негативні тенденції.
Керівником міжвідомчої робочої групи призначена секретар РНБО Раїса Богатирьова, заступником керівника - міністр фінансів України Віктор Пинзеник. До складу групи також увійшли міністр економіки Богдан Данилишин, міністр юстиції Микола Оніщук, перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов, а також перший заступник голови секретаріату президента - представник глави держави в кабінеті міністрів Олександр Шлапак.
Міжвідомча робоча група повинна щотижня інформувати голову РНБО (президента В.Ющенка - ІФ) про тенденцію розвитку ситуації на фінансовому ринку і стан виконання цього рішення, вносити, якщо буде потреба, пропозиції щодо корекції передбачених цим рішенням заходів.
Крім того, відповідно до документа, 24 листопада 2008 року на засіданні РНБО буде заслухана інформація керівника міжвідомчої робочої групи про хід виконання цього рішення. Надалі така інформація буде заслуховуватися щомісяця.
Низка доручень також стосується Національного банку України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас