Нацбанк хеджує валютні ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк хеджує валютні ризики

Валюта
2628
Спостерігаючи за стрімким зростанням котирувань по безпоставкових форвардах на курс гривні (NDF), Нацбанк затурбувався створенням внутрішнього ринку валютних форвардів. На думку експертів, працювати він поки не буде, тому що обсяги міжбанківського валютного кредитування в нас невеликі.
Як повідомив заступник голови правління Національного банку Олександр Савченко, НБУ розглядає можливість надати біржам ліцензію на проведення валютних операцій по ф'ючерсних валютних контрактах, які будуть підкріплені реальними договорами про поставки товару або виконання послуги. Такими договорами будуть депозитні та кредитні угоди, а також імпортні та експортні контракти. Таким чином, банки і підприємства одержать можливість захиститися від коливань курсів валют.
"Планується ввести мінімальний поріг входження на цей ринок та інші вимоги як до учасників, так і до самих операцій. Такі жорсткі обмеження ми повинні ввести для того, щоб не допустити на ринок чистих спекулянтів, які зможуть маніпулювати цінами і курсами за допомогою схемних операцій", - пояснює Олександр Савченко.
За його словами, на сьогодні дві біржі готують свої пропозиції щодо запуску ринку ф'ючерсів - УМВБ і ПФТС. "Якщо вони зможуть розробити якісне методологічне та програмне забезпечення, ми не бачимо перешкод для роботи з ф'ючерсами на цих біржах. Ринок валютних ф'ючерсів можна запустити в рамках регулювання Нацбанку з урахуванням регулятивних вимог ДКЦПФР. У результаті ми одержимо ефективний інструмент хеджування валютних ризиків", - підкреслює чиновник.
У ПФТС коментувати готовність до роботи з форвардними та ф'ючерсними контрактами відмовилися.
Голова правління УМВБ Петро Переверзєв заявив, що біржа вже підготувала методологію та технологію торгів відповідно до проекту постанови НБУ про форвардний ринок. "Необхідність у терміновому ринку назріла вже давно, і в поточній ситуації це дуже актуально для нерезидентів", - заявив Петро Переверзєв.
Однак існує кілька факторів, які перешкоджають розвитку ринку форвардів і ф'ючерсів. Зокрема, мова йде про 0,5%-й збір в Пенсійний фонд із покупки безготівкової валюти та низьких обсягів довгих кредитів у гривні та валюті на міжбанківському ринку. "Але із чогось же треба починати", - розводить руками Петро Переверзєв.
За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, біржовий ф'ючерсний ринок буде користуватися популярністю в банків. "Правда, не думаю, що обсяги можуть бути більшими. На банки тиснуть зовнішні зобов'язання, номіновані у валюті", - пояснює банкір.
У свою чергу, ціль НБУ - хеджувати внутрішні валютні ризики в економіці. Нацбанк стурбований зростанням котирувань по безпоставкових форвардах на курс гривні (NDF), спекуляція на які може стимулювати нерезидентів до прискорення виводу капіталів за кордон. За оцінками аналітиків "ІНГ Банку (Україна)", місячні NDF зараз котируються на рівні 5,65 грн./$1. Це означає, що ринок усе ще не наближається до рівноважного обмінного курсу 5,65 грн./$1, що слугує метою для НБУ, а виходить, іноземні інвестори продовжують виводити капітали.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас