Експерт: НБУ вніс виправлення в правила функціонування грошового ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ вніс виправлення в правила функціонування грошового ринку України

Валюта
2819
Михайло Сальников, аналітик інвестиційної групи "Сократ"
"Рішення НБУ є абсолютно обґрунтованим з економічної точки зору"
Перша частина виправлень стосувалася банківської діяльності. Причиною є недавні проблеми в секторі, зокрема проблеми з ліквідністю Промінвестбанку й банку "Надра" та викликана цим паніка фізосіб, які вилучили більше 6 млрд грн з початку жовтня. Крім того, банки до кінця року повинні погасити близько 1 млрд дол США за зовнішніми позиками.
Тому НБУ ухвалив призупинити дострокове розірвання депозитних договорів на термін у шість місяців. Крім того, банки мають право видавати нові кредити тільки на суми погашених кредитів або за рахунок розпродажу своїх портфелів цінних паперів.
Також НБУ пом'якшив умови видачі кредитів комерційним банкам: тепер банки зможуть одержати кредит на максимум один рік по ставці від 15% річних в обсязі до 60% від регулятивного капіталу банку в межах 90% наданого забезпечення.
Ми вважаємо, що з одного боку це рішення підтримає ліквідність банківської системи, запобігши масовому вилученню депозитів з одного боку й запобігши надмірному кредитуванню на ринку з високими процентними ставками.
Проте, якщо мораторій на обсяги кредитування не буде знятий у найближчі місяці, то може піти рецесія в реальному секторі економіці, що вже відчуває недолік позикових коштів в умовах глобальної кризи ліквідності. Вже зараз виробники зернових відзначають, що при продовженні мораторію на кредитування комерційними банками, коштів на весняні посівні роботи буде недостатньо.
Проте, безумовно, рішення НБУ, хоч і прийняте із запізненням у кілька місяців, лише після того, як продзвеніли перші дзвінки в особі ПІБ і Надра-банку, є абсолютно обґрунтованим з економічної точки зору. Якби Федеральна Резервна Система США втрутилася у фінансовий сектор раніше, то можливо б вдалося уникнути низки банкрутств великих фінансових установ і падіння фінансової системи не було б настільки глибоким.
Рішення НБУ, звичайно ж, не зможуть вплинути на стан світових фінансових ринків, але пом'якшити удар фінансової кризи по банківській системі України зможуть.
З юридичної точки зору, згідно ст.1060 Цивільного кодексу, комерційні банки не мають права обмежувати дострокове розірвання договорів. Таким чином, розпорядження НБУ суперечить Цивільному кодексу. Проте, судовий позов з комерційними банками бачиться недоцільним та безперспективним: незважаючи на правову колізію комерційні банки будуть виконувати постанову НБУ, а не Цивільний кодекс. На даний момент економічна доцільність рішення НБУ, його здатність запобігти паніці на ринку, значно більше важлива, ніж юридична складова.
Власникам внесків варто порадити не піддаватися паніці, адже більшість банків є членами програми гарантування внесків фізичних осіб. І тому по закінченню договору депозит вкладникам будуть повертати, а якщо, не дай Боже, з банком щось трапиться, Фонд гарантування внесків забезпечить повернення всіх депозитів аж до сум в 50 тис гривень.
Стосовно другої частини виправлень, вона відноситься до валютного ринку. Недавні значні коливання обмінного курсу викликані, у першу чергу, дефіцитом валюти в комерційних банків й у виробників експортної продукції при підвищенні попиту на валюту з боку великих імпортерів, інвесторів і фізосіб.
Приписання НБУ повинні з одного боку спростити діяльність банків на валютному ринку (можливість покупки однієї валюти за іншу), а з іншого забезпечити зниження попиту й підвищення пропозиції на валюту з боку банків (ліміти на покупку валюти, заборона на покупку валюти для деяких операцій з нерезидентами, нульова ставка резервування коштів за короткостроковими договорами з резидентами, обмеження типів валют на закордонних рахунках банків). Крім того, заходи спрямовані на запобігання спекуляції на готівковому ринку, обмежуючи відхилення між курсом покупки й продажу до 5% (тобто близько 26-27 коп по долару й близько 35 коп по євро).
НБУ також заявив про можливий перегляд максимальної гарантованої суми внесків у рамках Фонду гарантування внесків фізичних осіб з 50 тис гривень до 100, 150 тис гривень або навіть 200 тис гривень, залежно від того, чим закінчиться обговорення законопроекту №3292 "Про держгарантії для фізосіб-власників банківських вкладів", що був внесений на розгляд у парламент днями. Ми не думаємо, що зміни будуть мати який-небудь істотний результат з економічної точки зору (адже за відомостями НБУ 98% депозитів не перевищує 50 тис грн) .
Проте, зміни, можливо будуть мати психологічний ефект, даючи відчуття вкладникам, що більш значна частина їхніх заощаджень гарантуються державою, а не тільки 50 тис грн.
У такий спосіб держава зменшить імовірність паніки серед вкладників.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас