Депутати пропонують ввести держгарантії на депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують ввести держгарантії на депозити

Кредит&Депозит
2218
Банківська криза об'єднала український парламент. Партія регіонів внесла на розгляд Верховної ради законопроект про відшкодування депозитів фізичних осіб у збанкрутілих банках за рахунок держбюджету. Ініціативу готові підтримати й у БЮТ, і в "Нашій Україні-Народній самообороні" - за умови, що фінансування виплат буде здійснюватися за рахунок доходів Нацбанку, а не бюджету. У секретаріаті президента обидві ініціативи оцінили позитивно. Але для прийняття закону необхідно, щоб президент Віктор Ющенко призупинив дію указу про розпуск Верховної ради.
Народний депутат від Партії регіонів Ірина Акімова зареєструвала у Верховній раді законопроект №3292 "Про держгарантії для фізосіб-власників банківських вкладів". Документ передбачає, що "держава гарантує кожному вкладникові банку відшкодування коштів по його вкладах, включаючи відсотки, нараховані на день, коли вклад став недоступний". Неприступність наступає в момент "призначення ліквідатора банку". Компенсація буде визначатися виходячи із суми вкладу і нарахованих відсотків, які не відшкодував Фонд гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО): максимальна сума виплат фонду становить 50 тис. грн. При цьому розмір компенсації не повинен перевищувати 150 тис. грн на кожен банківський рахунок, а загальна держгарантія - 200 тис. грн.
Компенсація буде надаватися за рахунок коштів загального фонду держбюджету за рішенням Ради. Гарантії поширюються не на всі гривневі і валютні рахунки. Не будуть повернуті кошти, передані банкам у довірче управління, залучені філією банку, що знаходиться за кордоном, і вклади осіб, які були або є членами наглядових рад або власниками банків. Закон буде діяти до 31 грудня 2010 року. Гарантії не поширюються на Ощадбанк.
Про готовність підтримати законопроект учора заявили в БЮТ. За словами члена комітету Верховної ради з питань банківської та фінансової діяльності, члена ради Нацбанку Юрія Полунеєва, прийняття закону є логічним, але це лише один з необхідних заходів для "пом'якшення наслідків глобальної фінансової кризи". "Ми б за нього проголосували, незважаючи на те, що в нас є своя ініціатива, що збільшує гарантії вкладів на 150-200 тис. грн, - говорить він. - Потрібні й інші заходи, що включають перегляд бюджету, зміни податків, мит, а також працездатна Рада".
Перший заступник голови комітету Станіслав Аржевітін (НУНС) теж вважає це питання актуальним, але пропонує фінансувати вклади по депозитах за рахунок перевищення доходів Нацбанку над витратами (20% коштів направляти у ФГВФО), що передбачено в його законопроекті №2485 "Про внесення змін у закон 'Про Фонд гарантування внесків фізичних осіб'". "Фонд повинен наповнюватися за рахунок учасників ринку, а не бюджету - така світова практика", - вважає він. Адже тільки до серпня НБУ перерахував у бюджет понад 4,2 млрд грн, тоді як активи ФГВФО склали 1,667 млрд грн. Подібна пропозиція висувалася і керівництвом НБУ.
У секретаріаті президента теж визнають необхідність прийняття який-небудь із цих ініціатив. "Нацбанк направив би цю різницю в бюджет, а так перерахує у вигляді кредиту фонду, у протилежному випадку гроші підуть прямо з бюджету", - сказало джерело в секретаріаті. При цьому експерти відзначають, що президент тепер повинен дати можливість Раді проголосувати за необхідний закон, тимчасово призупинивши дію указу про розпуск парламенту. "Президентові ніхто не забороняє так діяти, і законодавством це не заборонено", - вважає експерт політико-правових програм Центру ім. Разумкова Олександр Литвиненко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас