Світова економіка наближається до часів Великої депресії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка наближається до часів Великої депресії

Фондовий ринок
2224
Світ наближається до найгіршої економічної кризи з початку 80-х років XX-го століття, і це якщо пощастить. Кредитна криза провокує різкий спад економіки в багатьох країнах, починаючи від США і закінчуючи Сінгапуром, повідомляє агентство Bloomberg.
"Цей спад, безумовно, буде найгіршим з 80-х років минулого століття", - упевнений професор економіки Каліфорнійського університету Бредфорд Делонг, що працював у міністерстві фінансів США в 1993 - 1995 роках. Він лише сподівається, що нинішня ситуація не повторить кризи з безробіттям часів Великої депресії.
Обидва козирі найпотужнішої економіки світу: споживчі витрати і швидке економічне зростання ринків, що розвиваються, можуть бути побиті нинішньою фінансовою метушнею.
Більшість експертів упевнена, що спад економічної активності буде глибоким і затяжним.
План порятунку від голови американського мінфіну Генрі Полсона ціною $700 млрд. і загальні зусилля європейських лідерів щодо скоординованого скорочення процентної ставки поки не змогли виправити ситуацію на ринках.
"Це найгірша криза, що я бачив за свою 50-річну кар'єру", - запевняє віце-президент Citigroup Inc. Вільям Родес. Крім того, він прогнозує поширення негативних ефектів на реальну економіку США та інших країн.
Нинішні керівники МВФ, що представили минулого тижня перспективи розвитку світової економіки визнають, що глобальне зростання сповільниться до 3% в 2009 році, у порівнянні з 3,9% у поточному і 5% торік. За неофіційними оцінками, це означає рецесію, хоча провідний економіст МВФ Олівер Бланчард відмовляється визнати це.
Один з його колишніх колег, професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф (Kenneth Rogoff) вважає, що це найтяжча криза, щонайменше, за останні 25 років.
"Ви можете взяти більшість офіційних прогнозів на 2009 рік і сміливо відняти 2% від них. Це зробить оцінку економічної ситуації найгіршою з моменту різкого спаду з 1982 року, коли світова економіка виросла лише на 0,9%", - вважає Рогофф.
Глобальний біржовий індекс MSCI, що опустився минулого тижня на 20%, після безпрецедентних грошових уливань від провідних банків світу знову підвищився на 2%. Але навіть якщо фінансові ринки незабаром заспокояться, то тривалий економічний спад змусить голів центробанків і далі зменшувати процентні ставки.
Відзначається зниження рівня споживчих витрат у США, після їхнього безперервного зростання з 1991 року. Одночасно росте безробіття. Надалі буде тільки гірше, а рівень безробіття може вирости до 8%, прогнозують економісти.
Зниження курсу акцій американських компаній минулого тижня розорило інвесторів на приблизно $2,16 трлн. Кредитування жителів США неухильно скорочується, оскільки банки відмовляють у видачі позик і це відбивається на реальній економіці.
"Різке скорочення витрат домогосподарствами може спровокувати найбільший спад з початку 80-х років минулого століття, якщо нинішня ситуація не виллється в щось гірше", - упевнений провідний економіст JPMorgan Chase & Co. Брюс Касман.
Європа, Азія та Латинська Америка також страждають від кредитної кризи. У Бразилії вже оголосили про скорочення витрат на соціальні програми. В Індії говорять про серйозні ризики для економіки, тому що глобальні інвестори побоюються вкладати в ринки, що розвиваються.
Китай також не став винятком і відчуває негативні ефекти від світової кризи. Експорт китайських товарів знижується через зменшуваний попит з боку США та інших країн світу.
"Чим довше ми чекаємо, щоб втілити розроблені стратегії, тим більшу шкоду ми можемо завдати світовій економіці", - упевнений Касман.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас