Експерт: До кінця року долар буде коштувати 7 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: До кінця року долар буде коштувати 7 грн

Валюта
11828
Український Центробанк у цей час перебуває в дуже непростій ситуації, де поряд із зовнішніми загрозами, пов'язаними зі світовою фінансовою кризою і дефіцитом доларової ліквідності, існує дуже непроста внутрішня політико-економічна обстановка в країні. Однак, якщо Національний банк продовжить займати пасивну позицію відносно девальвації гривні, американська валюта може протягом усього жовтня як на міжбанку, так і в обмінних пунктах продовжувати торгуватися на рівні 5,30- 6,0 грн. за долар, а під кінець року подешевшати і до 6,5-7,0 грн. за долар. Про це інтернет-газеті "Сейчас" розповів генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
Для такої ситуації існують об'єктивні передумови. Негативне зовнішньоторговельне сальдо за підсумками року в Україні скоріше всього перевищить $20 млрд., що поряд зі значним погіршенням зовнішньою ціновою кон'юнктурою на товарних ринках для українських експортерів і тривалим збільшенням імпорту, буде значно виснажувати українські національні золотовалютні резерви.
Нацбанк розуміє, що майбутній рік виявиться для України, ще більш складним, ніж цей (за експертними оцінками в 2009 році негативне зовнішньоторговельне сальдо може скласти $23-28 млрд.), а валютні ресурси в держави становлять на сьогоднішній день близько $38 млрд. Цієї суми цілком достатньо, щоб забезпечити фінансування критичного імпорту протягом 4-5 місяців, однак якщо в Україні зовнішньоторговельне негативне сальдо буде продовжувати збільшуватися протягом найближчих півтора-двох років, таких резервів уже явно буде не вистачати, говорить Морква.
Крім цього в наступному році за даними Рахункової палати України по державних і корпоративних зобов'язаннях Україна буде повинна виплатити близько $39 млрд., що при поточних золотовалютних резервах держави є досить значною сумою і може становити значну загрозу для фінансової безпеки країни. Тому, щоб поберегти валюту, український фінансовий регулятор скоріше всього продовжить займати дуже зважену політику зі своїми валютними інтервенціями, що буде об'єктивно стримувати можливості гривні до істотного зміцнення в найближчі тижні, а можливо і місяці.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас