Німецький експерт: Наслідки розпуску ВР будуть для України катастрофічними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький експерт: Наслідки розпуску ВР будуть для України катастрофічними

Казна та Політика
3236
З огляду на європейські і євроатлантичні прагнення України наслідки розпуску парламенту будуть "катастрофічними".
Таку думку висловив експерт берлінського фонду "Наука і політика" Райнер Лінднер, повідомляє "Німецька хвиля".
Він допустив, що, призначаючи дострокові вибори на початок грудня, Президент України Віктор Ющенко сподівається, що до зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО політична ситуація в країні нормалізується, і буде створений новий уряд. Адже на цій зустрічі наприкінці року буде розглядатися питання надання Україні Плану дій з набуття членства в Альянсі, якого домагається Ющенко, додав Лінднер.
Однак, на його думку, такі надії не виправдаються, а дострокові вибори саме в цей момент будуть мати "катастрофічні наслідки для зовнішньополітичного іміджу України". "Після минулих дострокових виборів Захід сподівався на політичну нормалізацію в Україні. Тепер, коли ці надії вкотре не виправдалися, не варто дивуватися, що й у Брюсселі, і у Вашингтоні просто утомилися від України", - сказав німецький політолог. На думку Лінднера, говорити про перспективи членства України в НАТО або Євросоюзі нема рації, поки в Києві не буде політичної стабільності.
Ліднер підкреслив, що без зміни політичних еліт в Україні стабільність неможлива. "Серед провідних українських політиків занадто багато особистих конфліктів, які, на жаль, гальмують політичний процес. Коли особисті розбіжності починають домінувати, на такому підґрунті дуже важко побудувати політичне майбутнє", - вважає політолог. Якщо нові вибори не принесуть істотного кадрового оновлення, наступний склад парламенту теж навряд чи протримається довше одного року, прогнозує Лінднер.
Такої думки дотримується й експерт із Центру досліджень Східної Європи при Бременському університеті Хайко Пляйнес. "Українські виборці опинилися перед дуже непростим вибором, коли нема з кого вибирати", - сказав він. "У німецьких колах, які стежать за подіями в Україні, - будь-то оглядачі, політики або бізнесмени, обговорюючи події в Києві, останнім часом лише качають головою від нерозуміння, подиву та розчарування", - відзначив Пляйнес.
Експерт називає політичне протистояння, з огляду на виклики, перед якими стоїть Україна, абсолютно неприйнятним. "Україні в нинішній економічній ситуації, а також з огляду на можливі наслідки міжнародної фінансової кризи, потрібен дієздатний уряд. Але його, на жаль, нема", - констатує Пляйнес.
Він також не вірить у компроміс між провідними політичними силами України щодо основних питань внутрішньої і зовнішньої політики. Нові вибори в цьому нічого не змінять, переконані німецькі оглядачі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас