Долар почав дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар почав дешевшати

Валюта
15134
За вчорашній день курс покупки готівкового долара в Києві знизився на 30-40 копійок. Якщо в четвер вранці долар в обмінниках купували по 5,35-5,45, то вже ближче до завершення робочого дня за американську валюту давали 5,0-5,2 гривні. Парадокс ситуації полягає в тому, що на міжбанківському валютному ринку вартість долара, навпаки, збільшилася на 5 копійок - до 5,6 гривні.
Відзначимо, що останні два дні Національний банк виходив на міжбанк і продавав долар за курсом 5,0. Інтервенції НБУ, на думку учасників ринку, змогли зупинити стрімке зростання вартості американської валюти. Однак не привели до здешевлення долара, тому що Нацбанк задовольнив тільки близько половини заявок на покупку валюти, і на ринку як і раніше залишається незадоволений попит на долар.
Більшість банкірів пояснюють падіння готівкового курсу долара спекуляціями на очікуваннях швидкого зниження вартості американської валюти. "Зниження готівкового курсу є реакцією на інформацію про те, що НБУ два дні підряд виходив на ринок за курсом 5,0. Телебачення про це повідомило, і люди повірили, що вартість долара може швидко знизитися. Ну а обмінники не стали довго чекати і занизили курс покупки", - говорить заступник голови правління банку "Таврика" Андрій Пономарьов.
На думку експертів, ситуація, коли готівковий курс відрізняється від міжбанківського на 10-12%, протриває недовго. "Як тільки на міжбанку спаде ажіотаж і ситуація стабілізується, готівковий курс долара наблизиться до ринкового", - говорить Пономарьов. Згодний з колегою і голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк: "Уже сьогодні курс долара на чорному ринку знизився на 20-30 копійок. Я думаю, що якщо Нацбанк ще раз вийде на ринок, то й на міжбанку вартість долара почне знижуватися. І готівковий, і міжбанківський курс будуть більш реальними - на рівні 5,1-5,3".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас