В Ісландії націоналізовано найбільший банк країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ісландії націоналізовано найбільший банк країни

Казна та Політика
672
Влада Ісландії націоналізувала найбільший банк країни Kaupthing щоб уникнути краху банківської системи. Відповідно до опублікованої сьогодні, 9 жовтня, заяви Управління фінансового нагляду Ісландії, що має достатні повноваження для націоналізації Kaupthing, всі внутрішні депозити банку будуть гарантовані державою.
"Ці дії є необхідним першим кроком для забезпечення нормальної роботи банківської системи країни і гарантії внутрішніх депозитів", - говориться в заяві.
Нагадаємо, що напередодні Центральний банк Ісландії відмовився вживати зусилля з підтримки курсу національної валюти. "ЦБ Ісландії протягом двох днів робив валютні операції за курсом, що відрізняється від курсу валютного ринку, однак надалі стало зрозуміло, що в цього курсу немає достатньої підтримки.
Тому найближчим часом ЦБ Ісландії не має наміру робити такі операції", - говорилося в опублікованій заяві ісландського ЦБ. Днем раніше ЦБ Ісландії вирішив прив’язати курс ісландської крони до євро в співвідношенні 131 крона/євро.
У цей час фінансова система Ісландії переживає не найкращі часи у зв'язку із загальносвітовою кризою ліквідності, у зв'язку із чим ісландські пенсійні фонди негайно виводять кошти з іноземних активів, а ЦБ країни шукає можливості для збільшення валютних резервів.
За останні кілька місяців курс ісландської крони відносно євро впав майже на 20%, що привело до практично повної націоналізації третього за розміром в країні банку Glitnir. Уряд Ісландії придбав 75% акцій Glitnir за 600 млн євро. Крім того, 7 жовтня ц.р. влада Ісландії націоналізувала другий за розміром в країні банк Landsbanki і виділила найбільшому в країні банку Kaupthing кредит у розмірі 500 млн євро для підтримки необхідного рівня фінансування. Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило кредитні рейтинги Ісландії і граничне значення для рейтингів банківських депозитів країни в іноземній валюті з рівня A1 до рівня Aa1. Прогноз по рейтингах - "негативний".
Ісландія - острівна держава в північній частині Атлантичного океану, у якій проживають близько 320 тис. людей. Основні галузі економіки країни - рибальство та переробка морепродуктів, одержання електроенергії з альтернативних джерел, видобуток корисних копалин, біотехнології, туризм та ін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас