Азіатські центробанки знизили облікові ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські центробанки знизили облікові ставки

Валюта
316
Центробанки Південної Кореї, Гонконгу і Тайваню сьогодні знизили облікові ставки слідом за початими напередодні аналогічними діями найбільших ЦБ світу. Так ЦБ Південної Кореї знизив облікову ставку на 0,25 процентного пункту (до 5%), ЦБ Гонконгу - на 0,5 процентного пункту (до 2%), а Центробанк Тайваню - на 0,25 процентного пункту (до 3,25%), передає Associated Press.
Інвестори сприйняли рішення про зниження облікових ставок з оптимізмом - основний південнокорейський фондовий індекс підскочив на 2,5%, а гонконгський Hang Seng - на 3%. На Тайвані зниження дисконтної ставки виявилося недостатнім приводом для зростання провідних фондових індексів.
Відзначимо, що зовсім недавно, у серпні ц.р., ЦБ Південної Кореї вперше за нинішній рік підвищував дисконтну ставку на 0,25 процентного пункту (до 5,25%) для стримування інфляції, а гонконгський ЦБ напередодні вже знижував дисконтну ставку на 1 процентний пункт. Для ЦБ Тайваню це вже друга зміна дисконтної ставки за останні два тижні.
Нагадаємо, що вчора Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Англії, Європейський центральний банк (ЄЦБ), а також ЦБ Канади, Швейцарії, Швеції і Китаю оголосили про скоординоване зниження облікових ставок. Так, ФРС США знизила облікову ставку на 0,5 процентного пункту - до 1,5%. Одночасно ФРС знизила облікову ставку - також на 0,5 процентного пункту, зафіксувавши її на рівні 1,75%.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив облікову до 3,75%, Банк Англії - до 4,5%. Банк Швеції знизив ставку до 4,25%, Банк Канади - до 2,5%, ЦБ Швейцарії - до 2,5%. У всіх випадках зниження ставки було здійснено на 0,5 процентного пункту. У свою чергу ЦБ Китаю знизив облікову ставку на 0,27 процентного пункту - до 6,93%. Втім, від зниження ставки утримався Банк Японії заявивши, що уважно стежить за ситуацією.
Відзначимо, що дані кроки з боку центробанків є безпрецедентними - раніше вони ніколи не знижували облікові ставки одночасно і за взаємною домовленістю.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас