Долар продовжує падіння до євро, але росте до ієни на фоні зниження базових ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар продовжує падіння до євро, але росте до ієни на фоні зниження базових ставок

Валюта
1984
Курс долара продовжує знижуватися до євро, але виріс до ієни вперше за місяць після безпрецедентного зниження базових процентних ставок світовими центробанками, повідомляє агентство Bloomberg.
Євро на 8:58 у четвер коштував $1,3662 проти $1,3654 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.
Курс долара до японської нацвалюти склав на 8:58 у четвер 100,77 ієни за долар у порівнянні з 99,14 ієни в середу на закриття торгів у Нью-Йорку.
Центральні банки Південної Кореї, Тайваню, Гонконгу слідом за ЦБ США, Канади, Китаю і Європи в четвер знизили базові процентні ставки, продовживши низку безпрецедентних заходів щодо порятунку кредитного ринку.
Федеральна резервна система (ФРС) США, Європейський центральний банк (ЄЦБ), Банк Англії, Банк Канади, а також центробанки Швеції і Швейцарії в середу одночасно знизили ставки на 0,5 процентного пункту.
Банк Кореї знизив вартість кредитів репо вперше за 4 роки - на 25 базисних пункти, до 5%, повідомляє агентство Bloomberg. Тайвань зменшив ставку рефінансування також на 25 б.п. - до 3,25%. Гонконг у четвер знову знизив ціну кредитів, тепер уже до 2%, раніше - у середу вранці - регулятори знизили ставку з 3,5% до 2,5%. Японія у вівторок залишила процентну ставку без змін на рівні 0,5%.
"Люди зараз будуть украй неохоче купувати ієну, - заявив керівник відділу валютних операцій Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp. Акіо Сімідзу. - Зростання ієни до багатьох валют починає приносити незручності, і країни G7 можуть вжити заходів зі стабілізації валюти".
10 жовтня у Вашингтоні пройде нарада міністрів фінансів і голів ЦБ країн "великої сімки" (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія і Канада) для обговорення фінансової кризи.
Міжнародний валютний фонд прогнозує настання в низці країн рецесії наступного року, зниження зростання ВВП США майже до нульового рівня. За оцінкою МВФ, зростання світової економіки наступного року складе 3% проти квітневого прогнозу фонду 3,7%.
Відповідна волатильність одномісячних опціонів долар/ієна знизилася в четвер до 22,71%. Під час торгів у середу вона досягала рекордної позначки з жовтня 1998 року - 26,42%. Підвищення стабільності курсу може привести до збільшення обсягу угод carry-trade, при яких інвестори позичають кошти в країнах з низькою процентною ставкою і купують активи з більш високою прибутковістю.
"Зараз вам варто купувати долари, - говорить директор відділу досліджень GFT Forex Кейті Ліїн. - Протягом найближчих 2-3 місяців ЄЦБ знову буде знижувати базову ставку, а ФРС не стане цього робити. У Європі ще є куди знижувати ставку на відміну від США.
Базова процентна ставка ФРС США була знижена до 1,5% у середу, ставка ЄЦБ за підсумками скорочення склала 3,75%.
Зростання долара також пов'язують із нестачею короткострокових кредитів у світі, і експерти прогнозують подальше підвищення його курсу на очікуваннях, що кредитно-фінансові установи будуть купувати долари.
"Зовнішній кредитний тиск залишається високим, і це одна із причин того, чому долар іде вгору", - вважає Пітер Понтікіс із Suncorp-Metway Ltd.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас