США можуть почати купувати частки у капіталі банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть почати купувати частки у капіталі банків

Казна та Політика
734
Міністерство фінансів США розглядає можливість придбання часток у капіталі банків, щоб відновити довіру на фінансовому ринку, повідомляє The New York Times.
Прийнятий владою США $700-мільярдний план викупу неліквідних активів дає їм право вливати капітал у банки, які звернуться з таким проханням. Це могло б допомогти поліпшити баланси банків і сприяти поновленню ними нормальної роботи на кредитному ринку.
Мінфін, за новим законом, одержав право одержувати частку в капіталі банків. У той же час поки відповідний план носить попередній характер, і участь у ньому, як передбачається, буде для банків добровільною.
У Великобританії напередодні влада запропонувала найбільшим банкам $87 млрд, які можуть бути направлені в капітал Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC та інших найбільших інститутів в обмін на їхні привілейовані акції.
У середу міністр фінансів США Генрі Полсон заявив журналістам, що його відомство почне всі необхідні кроки, "щоб знизити ризики для фінансової системи, які можуть виникнути через проблеми окремих інститутів".
"Ми будемо використовувати всі наявні в нас інструменти максимально ефективно, у тому числі зміцнюючи капіталізацію фінансових інститутів всіх розмірів", - сказав він.
У той же час Г.Полсон сказав, що всі банки врятувати не вдасться і "деякі фінансові інститути зазнають крах". Регулятори, однак, уживуть заходів для зниження системного ризику, що виникає в результаті краху окремого фінансового інституту, відзначив міністр.
Стримана реакція ринків на дії центральних банків, які одночасно знизили в середу і четвер процентні ставки, змушує грошову владу шукати нові способи для боротьби з найбільшою за останні десятиліття фінансовою кризою.
У зв'язку із цим інвестори з нетерпінням чекають підсумків засідання міністрів фінансів і голів ЦБ G7 у Вашингтоні наприкінці тижня, розраховуючи на нові скоординовані кроки грошової влади провідних індустріальних країн.
На думку The Wall Street Journa, Г.Полсон у середу постарався розвіяти завищені очікування ринку, відзначивши, що у країн, що входять в "сімку", різні за розміром економіки, різні фінансові системи. У цих умовах "не мало б сенсу мати ідентичну політику", додав він.
Спостерігачі також сумніваються, що G7 зможе почати які-небудь реальні спільні кроки, крім декларації про необхідність кожної із країн самостійно робити все можливе для подолання кризи.
Єдину програму дій не змогли прийняти навіть країни-члени ЄС, хоча рівень координації між їхніми урядами значно вищий, ніж в G7.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас