Результати торгів ПФТС (середа - 8 жовтня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати торгів ПФТС (середа - 8 жовтня)

Фондовий ринок
304
У середу, 8 жовтня, торги на біржі ПФТС не проводились (за винятком декількох угод), а тому індекс не змінився. Рада біржі вирішила не допускати чергового обвального падіння, яке було б неминучим, зважаючи на 5%-ове падіння американського ринку, яке стало п’ятим поспіль.
До негативу із західних ринків додалося загострення політичної ситуації внаслідок розпуску Президентом Верховної Ради. Критичною залишається ситуація і у чорній металургії: середньодобове виготовлення сталі станом на 7 жовтня (66,4 тис. т.) було нижчим на 32,1% ніж у липні (98,5 тис. т.), коли було досягнуто максимуму, та на 7,5% менше, аніж у вересні.
На міжбанківському валютному ринку уже кілька днів спостерігаємо девальвацію гривні. Українська валюта впала до 5,5-5,55 грн./дол. Причини в основному ті самі, що й у вересні - по-перше, це виведення активів нерезидентів із фондового ринку та банківських депозитів, спричинене нестачею ліквідності на західних ринках; по-друге, це акумулювання коштів, в основному банками та Нафтогазом, для погашення зобов’язань іноземним структурам.
Нацбанк цього тижня активних операцій на міжбанку не проводив, вважаючи тенденцію на ринку спекулятивною. Тим не менше НБУ виявив готовність у найближчому часі продавати американську валюту за курсос 5 грн./дол. Ми вважаємо, що ситуація на ринку найближчим часом стабілізується, оскільки НБУ має достатні резерви (понад 32 млрд. грн.) для підтримання стабільності гривні. Ще більш переконливою виглядає позиція НБУ у контексті фундаментальних факторів формування курсу гривні: фінансовий рахунок та рахунок поточних операцій платіжного балансу зведені за 8 міс. поточного року із значним плюсом, при чому така тенденція не є короткочасною.
Японський фондовий індекс Nikkei 225 продемонстрував у середу рекордне із 1987 р. падіння у 9,38% на фоні проблем у автомобільній промисловості та після того як Goldman Sachs знизив прогноз темпу приросту ВВП Японії в 2009 р. із 1,3% до 0,5%. Європейські ринки слідом втратили більш ніж 5%.
Індекс російської фондової біржі РТС за цей тиждень втратив 28,9%, не зважаючи на кроки держави у напрямку підтримання фондового ринку. Саме за теперішніх кризових умов чітко простежується відсутність на ринку як Росії, так і України, внутрішніх інституціональних інвесторів, приміром недержавних пенсійних фондів, і, як наслідок, значна залежність тенденцій на ринку від настроїв інвесторів-нерезидентів. До слова мовити, за інформацією аналітичної компанії EPFR Global, у 3 кв. цього року із інвестиційних фондів emerging markets (ринків, що розвиваються) виведено 20,5 млрд. дол., що є рекордом за всю історію даного моніторингу із 1995 р.
ФРС США, ЄЦБ, Банк Англії, Банк Канади, а також центральні банки Швеції і Швейцарії знизили на позачергових засіданнях базові процентні ставки на 0,5% для підтримання ліквідності фінансової системи у результаті полегшення доступу до кредитів.
Американський ринок спочатку позитивно відреагував на безпрецедентні скоординовані дії світових центробанків, а згодом, як і у ситуації із прийняттям ”плану Полсона”, пішов на спад. Таке враження, що на ринку панують думки про неминучість великої кризи, що назріває не тільки у фінансовому, а й у реальному секторі. Станом на 19.50 за Київським часом падіння по Доу Джонсу складає 2,32%. А тому ми оцінюємо як негативні перспективи індексу ПФТС у четвер, якщо торги не будуть скасовані.
Ігор Держипільський
За матеріалами:
Атек-Інвест
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас