Нацбанк не зміг обміняти валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не зміг обміняти валюту

Валюта
21159
Нацбанк обурився різким підвищенням курсу готівкового долара, а також відмовою низки банків продавати його населенню і пообіцяв застосувати до порушників "адекватні заходи впливу". Банкіри говорять, що курс підвищується через паніку на міжбанківському ринку, що НБУ ігнорував.
У результаті вчора Нацбанк вийшов на міжбанк із інтервенцією, продав $200 млн за курсом 5 грн/$ і зміг збити тренд підвищення долара - до вечора він коштував 5,3/5,9 грн/$. Банкіри говорять, що якщо НБУ з'явиться на ринку в найближчі два дні, то готівковий курс зможе опуститися до 5,3-5,35 грн/$.
Як стало відомо Комерсант-Україна, увечері 7 жовтня головне управління НБУ по Києву і Київській області розіслало банкам лист №10-105/18796, у якому висловило обурення порушеннями ведення обмінних операцій низкою банків, не вказавши, втім, їхніх назв. У листі говориться, що управління одержало численні скарги громадян і провело аналіз стану готівкового валютного ринку з виїзними перевірками.
В. о. начальника головного управління НБУ по Києву і Київській області Віктор Медведєв підкреслює в документі: "Мають місце факти відмови з боку касирів пунктів обміну іноземної валюти і кас банків у продажі населенню іноземної валюти, обмеження сум продажу валюти, зміни протягом робочого дня курсів покупки та продажу валют. Спостерігається також необґрунтоване зростання курсів продажу валют". У Нацбанку відзначають, що виявлені факти говорять про порушення банками і їхніми агентами інструкції НБУ про порядок ведення валютообмінних операцій (постанова №502), і попереджають, що до порушників будуть застосовані "адекватні заходи впливу". Так, в 2006 році НБУ тимчасово припиняв дозволи на відкриття обмінних пунктів Агрокомбанку.
У фінустановах, банкіри заявляли, що порушення, виявлені регулятором, "стосуються не до них". Але неофіційно визнавали, що такі проблеми з'являються скрізь через паніку на валютному ринку, пов'язану зі зростанням курсу долара. "На спекуляціях намагаються заробити, - говорить один з банкірів. - Відмову від продажу валюти можна мотивувати тим, що вона закінчилася і поки ми її не довезли, тому що на дорогах пробки. В інструкції сказано, що не можна змінювати курс частіше ніж раз на день, але ж це можна зробити зі зміною касира. Тому можна написати, що поміняли касира. Потрібно стабілізувати курс, щоб не було таких спекуляцій".
У зв'язку із цим Нацбанк виконав очікування банкірів і вийшов з інтервенцією на міжбанк. Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький повідомив агентству "РБК-Україна", що регулятор учора продав банкам $200 млн.
За даними інформаційно-дилінгової інтернет-системи UkrDealing.com, торги на міжбанку відкрилися на рівні, більшому, ніж закрилися у вівторок,- 5,4496/5,7285 грн/$. До 11.00 курс підвищився до 5,6/6,0 грн/$, до полудня став коректуватися до 5,63/5,9 грн/$. "Як тільки Нацбанк заявив про продаж за курсом 5 грн/$, ринок відразу знизив котирування, - повідомив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - Насправді легким рухом лівої руки НБУ здатний стабілізувати ринок".
Банкіри розповіли, що НБУ задовольнив заявки банків тільки на 45-50%, завдяки чому курс незначно знизився, до закриття склавши 5,3/5,9 грн/$. Крім того, стала знижуватися паніка і збився двотижневий тренд на підвищення курсу. "Психологічна тенденція говорить про те, що Нацбанк почав стабілізувати ринок, - говорить голова правління Трансбанку Олександр Адлер. - Панікувати на ринку не потрібно. Спекулятивні тенденції не подобаються Нацбанку і не подобаються нормальним учасникам ринку". Якщо вчора вранці максимальний курс продажу долара в багатьох обмінних пунктах становив 6,0-6,05 грн/$, то до вечора він знизився до 5,5 грн/$.
Експерти погоджуються з тим, що НБУ береже резерви для підтримки ліквідності банків, які можуть зазнавати труднощів з поточними погашеннями, як банк "Надра". Але банкіри сподіваються, що інтервенції регулятора в межах нового курсового коридору хоча б раз на тиждень допоможуть знизити курс долара. "Якщо завтра Нацбанк знову задовольнить заявки на 50%, на ринку наступить легка стабілізація, - упевнений в. о. заступника голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко. - За два дні інтервенцій курс може відкотитися мінімум до 5,3-5,35 грн/$".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас