Експерт: Готівковий курс підніметься до 5,9-6 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Готівковий курс підніметься до 5,9-6 грн/дол.

Валюта
3363
Переглянувши курсовий коридор, Нацбанк по суті показав ринку максимальне значення курсу гривні. Банкам сказали, що НБУ не допустить підвищення вартості американської валюти вище 5,35 грн./$. Про це повідомив Перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.
"Я не вважаю, що такого роду рішення Ради НБУ здатні заспокоїти валютний ринок. На нього можуть подіяти лише інтервенції центробанку, яких міжбанк уже давно потребує. Думаю, що для повної стабілізації ситуації регулятору необхідно продати зі своїх резервів, які до 1 жовтня досягли $37,5 млрд., не менше $1 млрд. Тобто спочатку за одні торги доведеться реалізувати близько $500 млн., а потім ще по $100 млн. щодня. Національний банк повинен стати головним продавцем долара, оскільки на ринку його просто немає: надлишки американської валюти спостерігаються лише в деяких гравців, але вони через кризу недовіри на ринку і нестабільність ситуації на валютному майданчику, вони не готові його продавати із запасів", - відзначає експерт.
На його думку, після повномасштабних продажів Нацбанку, курс повинен стабілізуватися на рівні 5-5,05 грн./$.
"Це трохи заспокоїть не тільки банки, яким валюта вкрай необхідна для виплат по зовнішніх запозиченнях, але й інших споживачів ВКВ. Я маю на увазі іноземних інвесторів, що спішно виводять із нашої країни свої капітали через загострення світової кризи, а також наших імпортерів. Останні в запалі ажіотажу намагаються придбати долари не тільки для поточних проплат по зовнішньоекономічних контрактах, але й прозапас для майбутніх виплат за кордон", - упевнений Кравець.
"Виходячи ж з нинішньої ситуації на міжбанку, для пересічних покупців доводиться робити невтішні прогнози. Думаю, завтра готівковий курс підніметься до 5,9-6 грн./$", - резюмував банкір.
За матеріалами:
Maanimo.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас