Швейцарський франк та юань будуть найстабільнішими валютами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарський франк та юань будуть найстабільнішими валютами

Валюта
898
Учасники організованої інвестиційним холдингом "ФІНАМ" конференції "Валютний ринок: курсова паніка або ознаки зміни фаворитів?" вважають, що в умовах глобальної кризи великий інтерес становлять такі стабільні валюти як швейцарський франк та юань.
Кредитно-іпотечна криза вплинула на динаміку світових валют. Так американський долар, що падає протягом тривалого часу, в умовах кризи значно зміцнив свої позиції відносно єдиної європейської валюти. На думку керівника відділу аналізу світових ринків ІК "ФІНАМ" Михайла Аристакесяна, це пояснюється наявністю в європейських банків доларових активів, включаючи пов'язані з іпотекою в США цінні папери: "Резерви по них потрібні в доларах. LIBOR дорога. Їм, виходить, дешевше залучати долари через свопи євро/долар. От і маємо сильний попит на долар. За фундаментальними факторами у сукупності економіка США виглядає гірше, ніж економіка Єврозони, хоча, звичайно, у них теж проблем вистачає. На мій погляд, довгостроковий тренд ослаблення долара залишається в силі". Причину поточного зміцнення долара провідний аналітик відділу макроекономічного аналізу ВАТ Банк "Петрокоммерц" Дмитро Харлампієв пов'язує із втечею в safe haven та "репатріацією" доларів інвестбанків, що зазнають збитків. "З погляду фундаментального аналізу, євро зараз виглядає недооціненим, хоча якщо уповільнення економічного зростання в Єврозоні збережеться, то на кінець 2009-го року, знову ж фундаментально, бачиться рівень 1,35", - вважає експерт.
Можливе зниження ставки ФРС може негативно позначитися на курсі американської валюти. "Думаю, до кінця року ФРС знизить ставку, можливо навіть на 50 б.п. Для долара це буде негативний фактор", - прогнозує Аристакесян. При цьому головний економіст ФК "Відкриття" Данило Левченко вважає, що ФРС краще не йти на зниження ставки: "І вересневе рішення я схвалюю, хоча вже й тоді були серйозні очікування щодо зниження. Точкові інтервенції більш ефективні. А зниження ставки до значень, близьких до нуля, не завжди приводить до гарних наслідків. Яскравим прикладом є, наприклад, Японія в 90-х роках".
В умовах високої волатильності на фінансових ринках російський Центробанк сьогодні намагається згладжувати курсові коливання рубля до долара. Роль ЦБ РФ на валютному ринку і до, і після початку серпневої кризи залишалася значною, вважає Харлампієв. На думку Левченка, зусилля ЦБ щодо підтримання національної валюти підвищать інвестиційну привабливість російської економіки: "Для нашого грошового обігу відновлення припливу капіталу було б досить корисним, а зі слабким рублем на це сподіватися не варто".
Експерти не очікують різких рухів на валютному ринку. "У меншій мірі стабільними виявляться ті валюти, курс яких адміністративно таргетується регулятором, тим або іншим способом реагують на зміну розкладу сил між єдиною європейською валютою та доларом США, - вважає Харлампієв. - У якості найменш волатильних у середньостроковій перспективі я б виділив датську та шведську крони, а також, можливо, швейцарський франк". З думкою колеги згодний і Аристакесян, що вважає найбільш стабільною з вільно конвертованих валют швейцарський франк, а з регульованих - китайський юань.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас