Фондові ринки Азії пережили "чорну середу", обвал викликаний загрозою подальшого колапсу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії пережили "чорну середу", обвал викликаний загрозою подальшого колапсу банків

Фондовий ринок
1329
Азіатські фондові ринки обрушилися в середу на побоюваннях подальшого колапсу фінансової системи і різкого зниження обсягів експорту на тлі уповільнення економічного зростання, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс регіону MSCI Asia Pacific обвалився на 7,3% - до 91,54 пункту. Японський Nikkei 225 Average втратив за підсумками дня 9,4%, завершивши торги із найбільш різким падінням з жовтня 1987 року.
Гонконгський Hang Seng опустився на 7,6% після того, як регулятори знизили базову ставку з 3,5% до 2,5% у спробі стримати наростання кризи. Австралійський індекс S&P/ASX 200 упав на 5% після оголошення про те, що темпи падіння рівня споживчої довіри у вересні були найшвидшими за 2 роки. Торги в Індонезії були закриті після обвалу індексу на 10%.
Зусилля урядів і центробанків щодо подолання фінансової кризи поки не дали відчутного результату і не заспокоїли ринки, які очікують подальшого колапсу кредитно-фінансових установ.
"Це капітуляція. Ніхто не може сказати, коли ж ми досягнемо дна. Купуючи активи сьогодні, ви можете завтра втратити ще 10%", - заявив керуючий фонду BlackRock Inc. Масафумі Осіден.
За останніми оцінками Міжнародного валютного фонду, збитки по кредитах і сек’юритизованих активах США перевищать $1,4 трлн. Два тижні тому ці збитки оцінювалися в $1,3 трлн. МВФ також скоротив прогноз зростання світової економіки на наступний рік з 3,7% до 3%.
"Всі показники зараз свідчать про глобальну рецесію, - стверджує головний інвестиційний директор з UOB-OSK Management Джейсон Чон. - Інвесторам просто ніде рятувати кошти від знецінювання".
Котирування акцій Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. упали на 5,9% після того, як МВФ оголосив, що банкам буде потрібно залучити $675 млрд протягом декількох років. Загальна сума збитків і списань із початку 2007 року перевищила $586 млрд, за цей же період банкам удалося залучити всього $433 млрд нового капіталу. Тим фінансовим компаніям, активи яких швидко втрачають ліквідність, потрібно залучати кошти як із приватних, так і з державних джерел, говориться в доповіді фонду.
Котирування акцій найбільшого банку Австралії National Australia Bank Ltd. упали на 6,4%.
Ринкова капіталізація автовиробників регіону, орієнтованих, в основному, на експорт, продовжує знижуватися в очікуванні подальшого скорочення споживчого попиту: Toyota втратила 12% вартості, Honda Motor - 10%, котирування провідного японського виробника легких вантажних автомобілів Isuzu Motors обвалилися на 14%.
Банк UBS AG знизив оцінку зростання продажів японських компаній з 5% до 2% у зв'язку із загальним уповільненням економічного зростання. Goldman, Sachs & Co. зменшила прогноз приросту ВВП у Японії на наступний рік з 1,3% до 0,5%.
Азіатський індекс сировинних компаній MSCI Asia Pacific Materials обрушився в середу на 9,6%, продемонструвавши максимальне падіння з 1995 року, коли агентство Bloomberg почало відслідковувати цей показник.
Ціна паперів австралійської Alumina Ltd. обвалилася на 16% після того, як найбільший американський виробник алюмінію Alcoa Inc. повідомив про більш значне скорочення прибутку, ніж очікувалося. Aluminum Corp. of China Ltd. втратила на цих новинах у середу 13% вартості.
Котирування паперів видобувних компаній знижуються на тлі падіння цін на сировинні товари, викликаного побоюваннями скорочення попиту. Акції найбільшої гірничодобувної компанії світу BHP Billiton Ltd. подешевшали на 5,7%, папери Rio Tinto Group - на 7,6%.
Папери китайської компанії Cnook Ltd., що веде видобуток нафти на шельфі, втратили в ціні 15%, тому що ф'ючерси на нафту впали під час торгів після закриття біржі в Нью-Йорку на 3,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас