Ринок російських акцій проторгував півгодини, після чого біржі були закриті ФСФР до п'ятниці через обвал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок російських акцій проторгував півгодини, після чого біржі були закриті ФСФР до п'ятниці через обвал

Фондовий ринок
746
Російський ринок акцій відкрився в середу обвальним падінням цін всіх blue chips слідом за світовими фондовими майданчиками і нафтою, торги тривали трохи більше півгодини, після чого ФСФР закрила біржі до п'ятниці.
Торги були зупинені ФСФР Росії об 11:05.
До цього часу індекси впали до рівнів початку літа 2005р: індекс РТС упав до 761,63 пункту (-11,25%), індекс ММВБ - до 637,87 пункту (-14,35%). Падіння цін фішок склало 8-18%.
Подешевшали всі ліквідні папери: "Газпром" (-16,4% на ФБ ММВБ), ВТБ (-13,3%), "ЛУКОЙЛ" (-15,4%), "Норнікель" (-12,6%), "Роснафта" (-14,8%), Ощадбанк Росії (-17,8%), "Татнафта" (-8,4%), "Сургутнафтогаз" (-15,5%), "Полюс Золото" (-10,2%), "Газпром нафта" (+17,4%).
У світі різко погіршилися настрої через збільшення побоювань подальшого розростання фінансової кризи (напередодні істотно знизилися практично всі фондові індекси в США, тенденція до зниження панує в середу і на азіатських фондових майданчиках, також дешевшає нафта). На внутрішньому ринку зберігається дефіцит вільних рублевих коштів у банківському секторі, що виливається в збільшення процентних ставок МБК.
Європейський ринок відкрився в середу падінням індексів у середньому на 3%, також негативна динаміка збереглася в секторі американських фондових ф'ючерсів (контракт на індекс S&P 500 упав на 1,7%). Нафта WTI упала на $2,76 - до $87,3 за барель, на падінні попиту на паливо в розвинених країнах.
Попит на автомобільний бензин у США, за оцінкою компанії MasterCard, минулого тижня скоротився на 9,5%. Аналітики прогнозують падіння витрати палива в розвинених країнах у зв'язку з економічною кризою на 3-4%.
У секторі ADR на російські акції в Лондоні падіння цін до моменту зупинки торгів у середу на російських біржах досягло 12-21%, тобто вартість розписок упала нижче цінових рівнів у РТС. Тим часом, уже через годину-півтори ціни ADR почали виправлятися і папери відіграли невелику дещицю падіння.
Американські фондові індекси впали за підсумками торгів у вівторок, нівелювавши збільшення котирувань на початку торговельної сесії, на побоюваннях нестачі коштів у фінансових компаній через поглиблення кредитної кризи. Значення індексу Standard & Poor's 500 за підсумками торгів у вівторок упало нижче 1000 пунктів уперше з 2003 року.
Котирування цінних паперів Bank of America Corp. упали на 26%. Рада директорів банку вирішила скоротити дивіденди за IV квартал удвічі, а також оголосила про майбутнє розміщення додаткових акцій на суму $10 млрд. Папери Merrill Lynch & Co., купленого Bank of America, подешевшали на 26%, що є найдужчим падінням котирувань акцій банку з жовтня 1987 року. Ціна акцій JPMorgan Chase & Co. знизилася на 11%, KeyCorp - на 10%.
Котирування акцій Morgan Stanley впали на 25% через чутки, що угода між банком і Mitsubishi UFJ Financial може не відбутися. Як повідомлялося 22 вересня, найбільший за розміром активів японський банк Mitsubishi UFJ Financial Group домовився про покупку 20% Morgan Stanley.
Акції General Motors Corp. упали в ціні на 11% - до $7,56, найнижчого показника з п'ятидесятих років. Європейський підрозділ компанії планує зниження виробництва автомобілів через падіння попиту, викликаного кризою кредитного ринку.
Вартість паперу Ford Motor Co., другого за розміром автомобілебудівного концерну США, впала на 21% - до $2,92.
Фондові індекси Азії впали в середу на побоюваннях, що кредитна криза приведе до колапсу фінансової системи, які лише підсилює опублікована у вівторок доповідь МВФ. Японський фондовий індекс Nikkei 225 Stock Average обвалився в середу більш ніж на 9% через очікування уповільнення економічного зростання, зниження прибутків компаній, падіння експорту. Темпи зниження другого фондового індексу Японії Topix за 5 останніх торговельних днів також стали рекордними з обвалення ринку в 1987 році. Торги в Індонезії були припинені на невизначений термін після падіння індексу більш ніж на 10%.
Міжнародний валютний фонд оголосив, що фінансовим компаніям по усім світі буде потрібно $675 млрд свіжих уливань. В опублікованій у вівторок доповіді МВФ, присвяченій питанням глобальної фінансової стабільності, відзначається, що ставки міжбанківського кредитування в розвинених економіках залишаються стійко високими із часу початку кризи у вересні 2007 року - незважаючи на те, що центральні банки вживають безпрецедентних заходів для пом'якшення умов кредитування.
За новими оцінками МВФ, збитки, пов'язані із заборгованістю і сек’юритизованими активами США, перевищать $1,4 трлн. Два тижні тому обсяг таких збитків оцінювався в $1,3 трлн. МВФ також скоротив прогноз економічного зростання на наступний рік з 3,7% до 3%.
У другому і третьому ешелонах на ФБ ММВБ у середу сильніше від інших упали акції "Аптечної мережі 36,6" (-26%), "Белона" (-25,9%), банку "Відродження" (-24%), АФК "Система" (-23,1%), ТГК-5 (-22,5%), "Сибіртелекому" (-21 %), "АвтоВАЗа" (-20,4%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС у середу склав $2,239 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 3,43 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 1,544 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас