Уряд Великобританії частково націоналізує Barclays, HSBC, Lloyds та RBS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Великобританії частково націоналізує Barclays, HSBC, Lloyds та RBS

Казна та Політика
723
Уряд Великобританії оголосив сьогодні про пакет заходів підтримки для банківського сектора, що включає часткову націоналізацію великих банків. Зокрема, повідомило Міністерство фінансів, банки випустять привілейовані акції, які готова викупити держава.
Сума коштів, які Мінфін готовий направити на викуп таких акцій, становить 50 млрд фунтів стерлінгів - близько 64,5 млрд євро.
Серед банків, які погодилися на залучення капіталу в держави, найбільші гравці сектора: Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland й Standard Chartered.
Для програми рекапіталізації буде створений спеціальний фонд, що надасть зазначеним банкам капітал першого рівня на суму 25 млрд фунтів стерлінгів (32,2 млрд євро). Така ж сума буде представлена по інших банках, які захочуть взяти участь у програмі, у яких уряд готовий викупити привілейовані акції, або ж (за їхнім запитом) як допомога при збільшенні звичайного акціонерного капіталу.
Міністерство також повідомило, що Банк Англії має намір надати за спеціальною схемою 200 млрд фунтів стерлінгів (257,7 млрд євро) для підтримки ліквідності в банківському секторі. Кошти будуть надаватися строком до трьох місяців.
У повідомленні відзначається, що британський уряд повідомив Єврокомісію про свій план допомоги банківському сектору.
На думку експертів, у поточних умовах надавана владою допомога добре відіб'ється на всій британській банківській системі. "Якщо виникне така необхідність, банки зможуть одержати додатковий капітал і необмежене джерело ліквідності. І, що головне, це зупинить паніку", - вважає представник Tullett Prebon Террі Сміт.
Правда, деякі аналітики запевняють, що банкам доведеться нелегко навіть після того, як вони приймуть допомогу від держави. "Тим банкам, які приймуть допомогу влади, доведеться скоротити зарплати і премії для топ-менеджерів, а також дивіденди для акціонерів", - попереджає економічний оглядач Бі-бі-сі Роберт Пестон.
Нагадаємо, що 1 жовтня Єврокомісія схвалила план порятунку британського банку Bradford & Bingley. Уряду Британії дозволено викупити портфель іпотечних паперів на суму 89 млрд дол. (62 млрд євро), а також продати депозити і відділення банку його іспанському конкурентові Santander.
Крім того, 17 лютого націоналізації піддався інший великий британський банк - Northern Rock, що також зазнавав серйозні фінансові труднощі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас