AIG розпродує активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

AIG розпродує активи

Фондовий ринок
1933
Найбільша страхова компанія США American International Group (AIG) розпродає активи в США, Європі, Латинській Америці, Південно-Східній Азії і Японії, щоб повернути кредит на суму $85 млрд., наданий Федеральною резервною системою (ФРС) в обмін на 79,9% акцій. Українських дочок це не торкнеться.
Страховий гігант уже оголосив про плани продати неосновні активи, включаючи три японські компанії - Alico Japan, AIG Edison Life Insurance та AIG Star Life Insurance. У числі інших активів AIG продасть свою частку 50% в London City Airport, а також пенсійні підрозділи.
Керівництво AIG прагне якомога швидше одержати гроші і розплатитися з боргом, оскільки як відсотки по кредиту компанії щорічно потрібно виплачувати близько $8 млрд. Новий голова правління і президент AIG Едвард Лідді пообіцяв перетворити страховика в "невелику рухливу компанію", продати стільки активів, скільки знадобиться, щоб повернути державі весь борг, а також наростити капітал для нормального функціонування. Станом на 30 вересня 2008 р. AIG використовувала вже $61 млрд. з наданого їй кредиту.
"Як пріоритетні види нашої діяльності ми вибираємо традиційно сильні напрямки бізнесу AIG - страхування майна і відповідальності, у яких ми займаємо лідируючі позиції на ринку і маємо істотні конкурентні переваги", - заявив Лідді. Очікується, що AIG збереже напрямки страхування майна і відповідальності в США, а також підрозділи Foreign General Insurance. Також AIG збереже присутність у компаніях зі страхування життя за межами США.
Експерти утрудняються прогнозувати результат розпродажів. "Цей бізнес розберуть на запчастини до стану невпізнанності. Складно зрозуміти, що взагалі залишиться акціонерам", - говорить голова Front Barnett Associates Маршалл Фронт. "У нинішніх обставинах AIG буде дуже важко продати активи, щоб повернути уряду весь борг. В AIG є кілька прибуткових активів, за допомогою яких згодом вона могла б розплатитися з урядом, але зараз повернути гроші дуже складно", - вважає економіст аналітичного агентства Global Insight Нариман Беравеш.
В українських дочках AIG відзначають, що їм поки не надходили які-небудь заяви від керівництва щодо продажу. "Ми окрема компанія. Ми будемо продовжувати роботу, проводити виплати своїм клієнтам поза залежністю від того, хто буде нашим акціонером", - відзначив Мілан Фітко, генеральний менеджер компанії "Аліко АІГ Життя". Він також додав, що компанія не планує скорочення штату співробітників або зменшення заробітних плат. При цьому Андрій Мужук, гендиректор СК "АІГ Україна", підкреслив, що проблеми американської АІГ не пов'язані зі страхуванням, тому клієнтам української компанії не варто турбуватися. "Відтоку клієнтів або масового розриву договорів у нас нема, у тому числі тому, що ми працюємо з корпоративним сектором", - сказав він.
Клієнтам української компанії не варто турбуватися про схоронність своїх коштів. За словами керівників компаній, резерви розміщені в ліквідних і не ризикових інструментах. "Наші резерви розміщені в перестрахувальників та у вигляді коштів. Поки Держфінпослуг не прийме положення про порядок розміщення резервів, змінювати структуру резервів ми не будемо", - відзначив пан Мужук. У свою чергу, Андрій Пікула, голова правління "Аліко АІГ Життя", заявив, що в них резерви розміщені в ОВДЗ, на депозитах і в облігаціях банків, що мають необхідні рейтинги. "Ми готові інвестувати і всі 100% у державні цінні папери, якщо буде прийнято відповідне законодавство. Але ми не інвестуємо в акції або нерухомість, що є ризиковими активами", - повідомив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас