Ринок російських акцій продовжує летіти каменем на дно, індекс РТС здав межу 800 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок російських акцій продовжує летіти каменем на дно, індекс РТС здав межу 800 пунктів

Фондовий ринок
888
Російський ринок акцій продовжує летіти каменем на дно, що поки не проглядається ні з яких позицій через обвальне падіння світових фондових майданчиків і нафти: індекс РТС здав черговий рубіж - 800 пунктів.
До 10:40 на біржах РТС і ФБ ММВБ обвал цін ліквідних акцій склав 12,5-17%, індикатори відкотилися до рівнів початку літа 2005р: індекс РТС впав до 791,55 пункту (-7,76%), індекс ММВБ - до 643,38 пункту (-13,61%).
Подешевшали всі ліквідні папери: "Газпром" (РТС: GAZP) (-13,9% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-15%), "ЛУКОЙЛ" (РТС: LKOH) (-16,7%), "Норнікель" (РТС: GMKN) (-15,6%), "Роснафта" (РТС: ROSN) (-16%), Ощадбанк Росії (РТС: SBER) (-12,7%), "Татнафта" (РТС: TATN) (-15,9%), "Сургутнафтогаз" (РТС: SNGS) (-12,9%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-11,4%), "Газпром нафта" (РТС: SIBN) (+14,5%).
У світі різко погіршилися настрої через збільшення побоювань подальшого розростання фінансової кризи (напередодні істотно знизилися практично всі фондові індекси в США, тенденція до зниження панує в середу і на азіатських фондових майданчиках, також дешевшає нафта). На внутрішньому ринку зберігається дефіцит вільних рублевих коштів у банківському секторі, що виливається в зростання процентних ставок МБК.
Американські фондові індекси впали за підсумками торгів у вівторок, нівелювавши зростання котирувань на початку торговельної сесії, на побоюваннях нестачі коштів у фінансових компаній через поглиблення кредитної кризи. Значення індексу Standard & Poor's 500 за підсумками торгів у вівторок упало нижче 1000 пунктів уперше з 2003 року.
Котирування цінних паперів Bank of America Corp. упали на 26%. Рада директорів банку вирішила скоротити дивіденди за IV квартал удвічі, а також оголосила про майбутнє розміщення додаткових акцій на суму $10 млрд. Папери Merrill Lynch & Co., купленого Bank of America, подешевшали на 26%, що є найсильнішим падінням котирувань акцій банку з жовтня 1987 року. Ціна акцій JPMorgan Chase & Co. знизилася на 11%, KeyCorp - на 10%.
Котирування акцій Morgan Stanley впали на 25% через чутки, що угода між банком і Mitsubishi UFJ Financial може не відбутися. Як повідомлялося 22 вересня, найбільший за розміром активів японський банк Mitsubishi UFJ Financial Group домовився про покупку 20% Morgan Stanley.
Акції General Motors Corp. упали в ціні на 11% - до $7,56, найнижчого показника з п'ятидесятих років. Європейський підрозділ компанії планує зниження виробництва автомобілів через падіння попиту, викликаного кризою кредитного ринку.
Вартість паперу Ford Motor Co., другого за розміром автомобілебудівного концерну США, впала на 21% - до $2,92.
Фондові індекси Азії продовжують падати в середу на побоюваннях, що кредитна криза приведе до колапсу фінансової системи, які лише підсилює опублікована у вівторок доповідь МВФ. Японський фондовий індекс Nikkei 225 Stock Average обвалився в середу більш ніж на 9% через очікування уповільнення економічного зростання, зниження прибутків компаній, падіння експорту. Темпи зниження другого фондового індексу Японії Topix за 5 останніх торговельних днів також стали рекордними з обвалення ринку в 1987 році. Торги в Індонезії припинені на невизначений термін після падіння індексу більш ніж на 10%.
Міжнародний валютний фонд оголосив, що фінансовим компаніям по усім світі буде потрібно $675 млрд свіжих уливань. В опублікованій у вівторок доповіді МВФ, присвяченій питанням глобальної фінансової стабільності, відзначається, що ставки міжбанківського кредитування в розвинених економіках залишаються стійко високими із часу початку кризи у вересні 2007 року - незважаючи на те, що центральні банки вживають безпрецедентних заходів для пом'якшення умов кредитування.
За новими оцінками МВФ, збитки, пов'язані із заборгованістю та сек’юритизованими активами США, перевищать $1,4 трлн. Два тижні тому обсяг таких збитків оцінювався в $1,3 трлн. МВФ також скоротив прогноз економічного зростання на наступний рік з 3,7% до 3%.
У свою чергу нафта дешевшає на падінні попиту на паливо в розвинених країнах. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад вранці у середу впала на $1,48 щодо рівня закриття торгів 7 жовтня і становить $88,58 за барель.
Попит на автомобільний бензин у США, за оцінкою компанії MasterCard, минулого тижня скоротився на 9,5%. Аналітики прогнозують падіння витрати палива на 3-4% у розвинених країнах, пов'язане з економічною кризою.
Серед подій середи уваги заслуговують дані Євросоюзу про зміну ВВП у другому кварталі (13:00), дані про промислове виробництво Німеччини в серпні (14:00).
У другому і третьому ешелонах на ФБ ММВБ вранці у середу сильніше від інших упали акції "Дальсвязи" (РТС: ESPK) (-26,3%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (-24,8%), "Камаза" (РТС: KMAZ) (-23,5%), "Аптечної мережі 36,6" (-23,2%), ОГК-1 (РТС: OGKA) (-21%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 10:40 МСК склав $0,737 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 1,06 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 0,503 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас