Відмова Нацбанку підтримувати курс гривні ускладнює ситуацію на фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова Нацбанку підтримувати курс гривні ускладнює ситуацію на фондовому ринку

Валюта
3348
Збільшення відтоку коштів з українського фінансового ринку багато в чому викликано пасивною позицією Національного банку України (НБУ) на валютному ринку, що привела до істотної девальвації гривні та втрати ринком курсових орієнтирів, вважає голова інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
"Девальваційні очікування гірші від самої девальвації. Будь-яку проблему простіше запобігти, ніж потім з нею боротися", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Єршов пояснив, що курс гривні двічі цього року виходив за межі декларованого радою НБУ прогнозного коридору, що підриває довіру до цього фінансового інституту.
В умовах падіння довіри та відсутності в Україні механізму хеджування валютних ризиків учасники ринку змушені використовувати інші інструменти, зокрема, непоставні форварди (NDF - nondeliverable forvard) у Лондоні, відзначив голова "Трійка Діалог Україна".
У результати NDF на гривню торгувалися у вівторок за курсом: на місяць - 5,7 грн/$1, на три місяці - 6,01 грн/$1 і на 12 місяців - 7 грн/$1. З початку вересня курс гривні по угодах NDF на місяць упав на 20,3%, по угодах NDF на 12 місяців - на 33,1%.
Єршов вважає малоконструктивною позицію НБУ, що пояснює відмову від підтримки курсу гривні небажанням задовольняти заявки іноземних інвесторів, що продають українські активи, і при цьому називає їх спекулянтами.
"А коли вони вводили інвестиції за курсом 4,5-4,6 грн/$1, вони не були спекулянтами? І яку прибутковість необхідно запропонувати іноземним інвесторам, щоб утримати їх в Україні, якщо страховка валютних ризиків сьогодні коштує 25% річних?", - підкреслив голова "Трійка Діалог Україна".
За його словами, звинувачення в спекулятивному характері подій на валютному ринку також необґрунтовано з урахуванням очевидного скорочення припливу валюти в країну через загострення міжнародної фінансової кризи, падіння продажів у металургії та збільшення попиту на валюту з боку НАК "Нафтогаз України".
"Якби іноземні інвестори мали певні гарантії щодо курсу виходу, то вони готові були б вкладати кошти в Україну, що сьогодні пропонує досить цікаві рівні прибутковості: 16% річних по державних облігаціях, понад 20% річним по корпоративних облігаціях надійних емітентів", - додав Єршов.
Він також підкреслив, що держава вкрай мало зробила для створення внутрішньої бази інвесторів, зокрема, продовжуючи баритися з реформою пенсійного забезпечення і медичного страхування, що й пояснює високий рівень присутності нерезидентів на українському фінансовому ринку.
"Частка нерезидентів на українському ринку акцій сьогодні досягає 80%. Якщо є бажання всіх їх вигнати, ніким їх не заміняючи, то треба бути готовим до того, що падіння ринку буде ще більшим", - відзначив голова "Трійка Діалог Україна".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас