Шепелєв: Підтримка фінансової системи з боку великих держав створює поганий прецедент на майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шепелєв: Підтримка фінансової системи з боку великих держав створює поганий прецедент на майбутнє

Казна та Політика
636
Операція з порятунку банківської системи і фондового ринку низки найбільших світових держав, що вживається в цей час, не просто обійдеться громадянам цих країн у мільярди доларів, вона створює винятково поганий прецедент на майбутнє, вважає народний депутат від БЮТ, член комітету Верховної ради з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Шепелєв.
"Ні, це не означає, що дані заходи однозначно не потрібно було проводити, - сказав він. - Можливі втрати у випадку банківської паніки могли б виявитися досить значними. Проте, дуже важливо, щоб рятувальні операції не порушували одного з базових принципів капіталістичного розвитку - за програш у випадку невдачі повинні платити саме ті, хто виграв би, якби ризикована ставка - у цьому випадку на швидке зростання фондового ринку - виправдалася".
Ідея допомоги банківській системі за допомогою масштабного вкидання грошей не нова, нагадав Шепелєв. "Але в 19-ому столітті й у першій половині 20-ого століття операції порятунки проводилися приватними банками, які "скидалися", щоб підтримати систему в цілому, а починаючи з 1930-х років основним джерелом надаваної ліквідності стала держава, - сказав він. - Це значно ускладнило політичні проблеми, пов'язані з подібними операціями, як це завжди буває, коли гроші громадян використовуються для підтримки впливових меншин - банкірів і фінансистів".
На думку Шепелєва, події, що відбуваються в ці дні в США, - ще один приклад масованого порятунку тих, хто загрався на ризикованому ринку. "План збереження стабільності фінансової системи, негайно запропонований адміністрацією Буша, передбачає наділення міністерства фінансів надзвичайними повноваженнями з викупу поганих цінних паперів у банків і надання на ці цілі 700 мільярдів доларів, - пояснив народний депутат. - Ідея полягає в тому, щоб дозволити банкам очистити баланси, позбувшись від поганих активів, не побоюючись панічної втечі вкладників та інвесторів самого банку. Однак те, наскільки "поганим" є актив, залежить від ціни, що збирається платити за нього міністерство фінансів США. Але якщо ринок не оцінює цей актив високо, то чому його повинна високо оцінювати держава?".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас