Фондовий ринок США втратив у вівторок 700 млрд. дол., що дорівнює "плану Полсона" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок США втратив у вівторок 700 млрд. дол., що дорівнює "плану Полсона"

Фондовий ринок
2039
Фондовий ринок США втратив у вівторок $700 млрд, повідомив керуючий директор Wilshire Associates Incorporated Кім Шеферд.
Асоціація займається статистикою фондового ринку, яку розраховує з динаміки цін на акції 5 тисяч компаній, що обертаються на Wall Street. Ринок за один день втратив суму, еквівалентну всьому плану порятунку банківської системи США, схваленому минулого тижня, що передбачала викуп знецінених активів на суму $700 млрд.
Усього починаючи з 19 вересня, коли світові ринки пішли в піке, акції американських компаній уже втратили $3,4 трлн, повідомила Шеферд. Індекс Dow Jones industrial average продовжив планувати вниз у вівторок, опустившись ще на 5,11% до позначки 9.447,11 пункту, найнижчої за останні п'ять років.
Ринок охоплений панікою на тлі того, що аналітики і бізнесмени вже відчули економіку країни в стані депресії, що поки не відбита в офіційній статистиці. "План Полсона" не викликав довіри ринку і не зупинив паніки, що його охопила. "Пакет екстрених стабілізаційних заходів, що так довго дискутувався, насправді являє собою менше одного відсотка нашої фінансової діри... Ми сидимо на фіскальній бомбі, що цокає, яку треба негайно зупинити", - заявив в ефірі CNN відомий фінансист Девід Волкер, що у минулому займав посаду головного аудитора в адміністрації Білого дому, а нині очолює Peter G. Peterson Foundation.
На його думку, будь-які заходи уряду, направлені на збільшення дефіциту бюджету, будуть грати на фінансову дестабілізацію, які б благі цілі не переслідували автори плану підтримки іпотечних і фінансових гігантів, що опинилися у вирві кризи.
Банківський сектор США поринає в нову хвилю кризи - цього разу дефолту клієнтів по кредитних картках, пише Wall Street Journal з посиланням на заяву Bank of America, що повідомив про падіння квартального прибутку на 68% і про необхідність залучення $10 млрд. Фінансові ЗМІ повідомляють, що паніка охопила дрібних і середніх інвесторів, які раніше розраховували перечекати обвал ринку, однак тепер скидають свої портфелі. Незважаючи на наполегливі поради колишніх інвесторів не скидати більше 1% цінних паперів на день, до цих рекомендацій основна маса трейдерів уже глуха.
Натяк Мінфіну на зниження ставки рефінансування, що повинно зробити кредити більш доступними, не зміг вплинути на песимістичний настрій ринку у вівторок, відзначає Forbes. План голови Мінфіну Полсона, що Wall Street називає "гроші за сміття" (cash for trash), вибрав помилкову мету і не був направлений на головну небезпеку - кризу довіри, у результаті якої навіть міжбанківський ринок кредитування пересихав, тому що ніхто не знає, хто буде наступною жертвою в низці обвалів і банкрутств, написав журнал Fortune.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас