"Газпром" підпише контракт із Україною у листопаді 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" підпише контракт із Україною у листопаді 2008 р.

Енергетика
412
ВАТ "Газпром" підпише газовий контракт із Україною у листопаді 2008 р.
Таку думку висловив журналістам представник компанії під час енергофоруму в Києві.
"У листопаді ми плануємо укласти всі контракти, зокрема щодо закупівлі газу в Центральній Азії", - сказав він. За словами представника "Газпрому", зараз тривають складні переговори про прийнятну ціну на центрально-азіатський газ у зв'язку з рішенням країн регіону перейти на європейський рівень цін від 2009 р.
За словами начальника управління по роботі з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому" Анатолія Подмишальського, Україні і РФ слід підписати нову довгострокову газову угоду. "Вся база значно застаріла", - сказав А.Подмишальський, нагадавши, що мова йде про 11 документів.
Від 1 січня 2009 р. ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" переходять на прямі постачання газу до України, про що повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко за підсумками переговорів у Москві 2 жовтня ц.р., які завершилися підписанням меморандуму про співпрацю з РФ у газовій сфері. "З 1 січня RosUkrEnergo вимітається з ринку, - наголосила прем'єр. - Саме "Газпром" бере на себе забезпечення балансу газу України".
Прем'єр-міністр відзначила, що перехід української економіки на європейські ціни на газ триватиме впродовж трьох років. Це стосується і збільшення ціни на транзит газу, додала вона.
Ю.Тимошенко також повідомила про домовленість під час переговорів у Москві, що "Нафтогаз" виступатиме єдиним імпортером всього природного газу, що постачається Україні. Крім цього, сторони підтримують наміри "Нафтогазу" і "Газпрому" здійснювати спільно експортні постачання газу, зокрема ті обсяги, які можуть знаходитися в підземних газових сховищах і які є вільними від використання на внутрішньому ринку України.
На думку голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини, в 2009 р. ціна на російський газ для України не перевищить 250-300 дол. за 1 тис. куб. м. Така ціна реальна, оскільки були досягнуті домовленості про перехід на ринкові ціни на постачання газу до України протягом трьох років, сказав він.
Нагадаємо, 27 червня ц.р. голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що у разі закупівлі газу в Середній Азії за європейськими цінами для України його вартість може зрости до 400 дол. за 1 тис. куб. м. Раніше Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв попередив Президента України Віктора Ющенка про "істотне" зростання ціни на газ від 1 січня 2009 р. Глава російської держави відзначив, що "зростання буде істотним і пов'язане зі зростанням світових цін". У свою чергу, В.Ющенко заявив про бажання Києва не затягувати перехід до ринкових цін на газ.
Сьогодні газ до України поставляє компанія RosUkrEnergo. Згідно з підписаними контрактами, у 2008 р. компанія поставить до України 49,8 млрд куб. м газу за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас