Результати торгів ПФТС (вівторок - 7 жовтня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати торгів ПФТС (вівторок - 7 жовтня)

Фондовий ринок
403
У вівторок, 7 жовтня, індекс ПФТС знизився на 8,15% (до 319,67 пунктів), встановивши новий трирічний мінімум. Торговців непокоїть критичний стан справ у чорній металургії. Нагадаємо, що вчора індекс Доу Джонса впав на 2,86% (до 10022,2 пунктів) на фоні побоювань рецесії. Максимальне падіння упродовж торгівельної сесії складало більше 7,6%.
На європейських фондових ринках помічено "плюсову" корекцію на очікуваннях зниження ЄЦБ процентної ставки. Зауважимо, що сьогодні Банк Австралії знизив облікову ставку із 7% до 6%, а банк Японії залишив її без змін (0,5%). Проте зростання європейських бірж уповільнився після не очікувано високого спаду промислового виробництва у Великобританії.
Японський фондовий індекс Nikkei впав у вівторок на 3,03% вдруге поспіль після того, як стало відомо про значне зниження продажу тамтешніх автомобільних корпорацій, в основному за рахунок скорочення ринку США. Причиною цьому стало як подорожчання ієни щодо долара, що тривало із середини березня до кінця серпня, так і зниження попиту на авто внаслідок значного підвищення цін на пальне: нафтові ф’ючерси подорожчали у півтора рази за 7 міс. 2008 р.
Міжбанківська доларова кредитна ставка (USD Libor) знову різко підстрибнула із вчорашніх 2,37% до майже 4% в середині дня, що є свідченням продовження проблем у фінансовому секторі. Варто зазначити, що ми є свідками третього раптового підвищення цієї ставки за останні 3 тижні - 16 та 30 вересня значення USD Libor сягало 6,4% та 6,9% відповідно. Проблеми із міжбанківським кредитуванням можуть тривати ще декілька тижнів, поки не стануть помітними наслідки втручання держав у фінансову систему.
Сьогодні стало відомо про створення ФРС спеціального підрозділу для оперативного викупу знецінених комерційних паперів. Ця новина є позитивним сигналом, оскільки світова фінансова система зараз потребує якнайактивніших дій із підтримання ліквідності. Проте поки не буде зрозумілим, що ситуація із міжбанківським кредитуванням покращується, доти негативні очікування переважатимуть на ринку.
Станом на 19.30 за Київським часом індекс Доу Джонса впав на 1,38%, а тому завтра ми прогнозуємо продовження зниження на ПФТС.
Обсяг торгів був утричі більшим, аніж вчора і склав 16,9 млн. грн.
У чорній металургії відзначимо падіння Єнакієвського метзаводу (-8,94%), Азовсталі (-8,45%), Алчевського меткомбінату (-7,34%), Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського (-6,84%) та ММК ім. Ілліча (-3,57%). Серед інших представників ГМК згадаємо Шахту Червоноармійську - Західну (-28,57%), Південний ГЗК (-14,86%) і Авдіївський коксохім (-5,42%).
Серед машинобудівних підприємств варті уваги УкрАвто (-23,65%) і Мотор Січ (-4,92%). Практично не змінилися котування Стаханівського (0%) і Крюківського (-0,38%) вагонобудівних заводів.
На фоні проблем із ліквідністю обвалились котування банків: Укрсоцбанку (-23,99%) та Райфайзен банку Аваль (-22,5%).
Електроенергетика закрилася різноспрямовано: впали котування Центренерго (-8%), в той час як виросли Донбасенерго (4,71%) і Західенерго (0,69%).
Окремо згадаємо Укрнафту (-10,1%).
Ігор Держипільський
За матеріалами:
Атек-Інвест
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас