Чиновники погрались сірниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники погрались сірниками

Казна та Політика
375
Окремі імпортери сірників в Україну вже знизили ціни постачання після того, як наприкінці вересня завершилася дія антидемпінгових мит з Росії та Білорусії, а українська влада не захотіла продовжувати дію торговельних заходів. Єдиний вітчизняний виробник - Рівненська сірникова фабрика - заявляє, що такий поворот може поставити підприємство на грань виживання.
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 26 вересня прийняла рішення, розглянувши вимогу ДП "Рівненська сірникова фабрика" і ТОВ "Українська сірникова фабрика" (представляють один виробничий комплекс). Однією із причин такого рішення стала відсутність у вимозі заявника достатніх доказів того, що під час дії заходів (починаючи з 2003 р.) імпортери продовжували демпінгувати. По-друге, порахували чиновники, заявник не довів, що збитковість роботи підприємства стала наслідком демпінгу з боку імпортерів.
Таким чином, з 27 вересня імпортні мита перестали діяти. Нагадаємо, для російських виробників (за винятком нульової ставки для ЗАТ "Плитспичпром") було встановлено мито в розмірі 8,8%, а для білоруських: "Пинскдрев" - 31,8%, "Борисовдрев" - 68,7%, "Гомельдрев" - 95,7%.
За словами комерційного директора Рівненської сірникової фабрики Лариси Михайлюкової, зняття торговельних обмежень у майбутньому обернеться банкрутством підприємства через потік дешевої закордонної продукції, що ще більше збільшиться в порівнянні з минулими роками. Вона оцінила обсяг невикористаних потужностей у двох сусідніх країнах в 470 млн. пачок. Потужність Рівненської фабрики становить 630 млн. коробок на рік, однак завантаження підприємства постійно знижувалося, незважаючи на наявність антидемпінгових мит. В 2006 р. було випущено 409 млн. пачок, а в 2007 р. - 376 млн. Частка підприємства на українському ринку становить 17-20%.
Лариса Михайлюкова говорить, що рішення міжвідомча комісія приймала в останній день дії заходів: "У нас не було часу на оскарження цього рішення або на надання більш докладної інформації". Зараз, за словами комерційного директора, фабрика вивчає можливість початку захисного розслідування і готує необхідні матеріали.
Як стверджує пані Михайлюкова, в останні роки імпортери знаходили різні схеми, як обійти дію мит. "У результаті ми відчули присутність на ринку іноземного сірника і не продали заплановану кількість продукції", - стверджує вона. Зараз за її даними, імпортери укладають контракти за ціною, приблизно на 30% нижчою від тієї, за яку продає Рівненська сірникова фабрика.
За словами маркетолога білоруського ВАТ "Борисовдрев" Олександра Березка, після закінчення терміну дії мит компанія вивчить всі пропозиції про постачання продукції, а потім буде ухвалювати рішення щодо українського ринку. Маркетолог спростував інформацію про різке зниження цін і сказав, що "Борисовдрев" має намір більше не допускати звинувачень у демпінгу: "Ціна буде на гарному рівні. Ми не наступимо два рази на одні граблі".
У Мінекономіки повідомили, що після завершення дії мит запустили процедуру моніторингу внутрішнього ринку та умов імпорту з Росії та Білорусії. "За результатами проведеної роботи будуть зроблені висновки, і у випадку наявності достатніх підстав і доказів несумлінного імпорту із РФ і Білорусії, що може негативно вплинути на національного товаровиробника, будуть вживатися заходи для врегулювання даного питання", - прокоментували в прес-службі міністерства.
За деякими відомостями, міністр економіки пообіцяв знову зібрати засідання міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Цю інформацію прямо не підтвердили в Мінекономіки. Однак один з колишніх співробітників відомства пояснив, що у випадку ухвалення рішення про відмову від подальшого перегляду заходів необхідно проводити нове розслідування, збирати дані та обґрунтовувати вплив імпорту на вітчизняного виробника в рамках нової процедури.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас