НПФ чекає консолідація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НПФ чекає консолідація

Валюта
499
Ситуація на фондовому ринку може привести до перетоку клієнтів з одних НПФ в інші. Ринок очікує консолідація НПФ, адже зараз із сотні НПФ працює 61. Інші будуть змушені ліквідуватися або будуть виключені з держреєстру.
Закон передбачає виключення з держреєстру НПФ, які протягом року не уклали договори на обслуговування з адміністратором, КУА та банком-хоронителем. Але, за словами директора департаменту нагляду за діяльністю НПФ Держфінпослуг Андрія Бахмача, всі 40% НПФ, які не працюють, мають ці документи, але не уклали пенсійні договори з учасниками. "Зараз ідуть дискусії щодо того, що робити з такими НПФ", - відзначив він.
На ринку багато НПФ, які були створені фінансовими групами або промисловими підприємствами, але через те, що процедура реєстрації НПФ займає багато часу (до 1,5 року), у багатьох із засновників змінилися плани або підприємство купили нові власники, які не мають наміру розвивати подібні проекти.
"Наприклад, куплений банк, що має НПФ, але нові власники не мають наміру його розвивати, тому адміністратор порекомендував клієнтам цього фонду переходити в інший НПФ, що перебуває під їхнім адмініструванням, і в такий спосіб консолідували їх", - розповідає голова ради Національної асоціації пенсійних фондів та адміністраторів НПФ Андрій Рибальченко.
"В основному це не дуже великі промислові підприємства, фінансові холдинги, які створювали НПФ, щоб використовувати коло своїх партнерів, але на якомусь етапі відмовилися від цієї ідеї. Є приклади банків, чиї НПФ не запрацювали", - доповнює адміністратор НПФ "Центр персоніфікованого обліку" Юрій Бурков. Представники НПФ у регіонах відзначають, що більшість НПФ сконцентрована в Києві та великих містах, але з розвитком системи ситуація зміниться. "Звичайно, буде укрупнення НПФ. Необхідно кілька фондів на кожен регіон. Але цей процес, напевно, проявиться в наступному році", - відзначив гендиректор КУА та АПФ "Пріоритет Капітал" Георгій Воронов.
У цілому ринок не підтримує ідею виключення таких НПФ із держреєстру. По-перше, механізм виключення недосконалий, а по-друге, більшість фондів просто відклали свій вихід на ринок, але не відмовилися від роботи на ньому. "Існують НПФ, які створювалися з певною маркетинговою ідеєю, але в їхніх засновників змінилася фінансова ситуація та вони чекають її поліпшення.
Якщо комісія виключить ці фонди, яка від цього користь?", - дивується Рибальченко. Ще одним приводом для виключення НПФ із реєстру можуть стати систематичні порушення закону або ухвалення рішення про ліквідацію, але оскільки фонди фактично не працюють, то порушень бути не може. "Регулятор може рекомендувати засновникам подібних фондів ліквідувати їх. Крім того, є пропозиції внести зміни в законодавство, щоб у регулятора була можливість виключати НПФ, що не уклали пенсійних контрактів. Але й це не панацея, адже НПФ може укласти всього кілька контрактів і продовжувати існувати", - розповів Бурков.
Бажання очистити ринок може бути продиктовано розробкою вимог до НПФ, які будуть допущені до роботи другого рівня пенсійної системи. Вимоги ще розробляються, але регулятор не виключає можливого переліцензування адміністраторів. "Можливо, допуск буде здійснюватися залежно від кількості активів, терміну роботи або виходу на рівень диверсифікованості. Може, буде введене додаткове ліцензування", - припускає Бахмач.
Учасники ринку заявляють, що не допустять введення додаткового ліцензування. "Це не передбачено законодавством. Сумніваюся, що Держфінпослуг введе таку ліцензію. Допуск фондів до другого рівня, швидше за все, буде здійснюватися залежно від кількості активів, і порожні фонди туди потрапити не зможуть", - упевнений Рибальченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас