The New York Times виступає "за захист" долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The New York Times виступає "за захист" долара

Валюта
1141
The New York Times у вівторок ратує "за захист" долара. Фондові ринки - у непритомності, кредитні ринки залишаються в замороженому стані, а деякі офіційні особи іноземних держав пророкують, що Сполучені Штати втратять свій статус фінансової наддержави, пише газета.
І все-таки долар - найбільш помітний символ фінансової сили Америки - росте. Минулого тижня долар виріс відносно євро, канадського долара та деяких інших валют до найвищої позначки більш ніж за рік. Він продовжував рости навіть після того, як план адміністрації Буша щодо порятунку банків спочатку зазнав невдачі в Конгресі, і навіть після публікації в п'ятницю неприємної доповіді щодо безробіття. Зростання долара здається суперечним логіці. Недавня паніка на фінансових ринках в Азії, Росії і Мексиці обрушила місцеві валюти та викликала масову втечу іноземних інвесторів відтіля.
Тайський бат, російський рубль і мексиканське песо були надійними барометрами впевненості іноземців у цих ринках, що розвиваються. Тепер їхня довіра підірвана: обмінні курси впали. Але долар не схожий на інші валюти. Будучи фактично резервною валютою, він користується зі світової кризи, що нехай навіть і почалась у Сполучених Штатах. "Іронічно, з огляду на те, що ми тільки що крупно вляпалися, але відповіддю іноземців стало більше уливання грошей у нас, - говорить Кеннет С. Рогофф, професор економіки в Гарварді. - Вони не впевнені, куди ще піти".
Найважливіша цінність долара, за словами експертів, полягає в тому, що він є символом кредитоспроможності Сполучених Штатів. Його стабільність означає, що США усе ще розглядаються як місце для безпечного вкладення грошей. "Якщо поговорити з інвесторами, політиками та професорами в усім світі, то можна зрозуміти, що в них є впевненість не просто в нашій економічній, але й у нашій політичній системі, - говорить Рогофф. - Схоже, вони вірять у нашу здатність вирішити наші ж проблеми більше, ніж ми самі".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас