Бензин перестав дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин перестав дешевшати

Енергетика
991
Автозаправні станції перестали знижувати ціни на бензин. Вартість марки А-95 зафіксувалася на рівні 5,93-6,0 гривні за літр. Учасники ринку та експерти пов'язують таку тенденцію в першу чергу з підвищенням курсу долара до гривні.
"90% ринку палива в Україні обслуговується в доларах: ними розраховуються імпортери нафтопродуктів, за цю ж валюту купують нафту переробники. Долар же різко підскочив у ціні на 0,65 копійки", - підтвердив експерт-аналітик консалтингової компанії UPECO Артем Куюн.
"Курс долара підвищує ціни на бензин, а падіння вартості нафти у світі здешевлює його. Найімовірніше ціни на автомобільне паливо завмерли через те, що ці два фактори зрівноважили та компенсували один одного", - відзначив експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко.
Крім того, українські нафтотрейдери не можуть оперативно реагувати на зниження вартості нафти у світі. Цьому перешкоджає обмеженість транспортної інфраструктури. Паливо, що прибуло морським шляхом у Феодосію, сьогодні не може відтіля вийти по залізниці через нестачу рухомого складу", - відзначив Куюн.
У той же час депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань ПЕК Сергій Пашинський упевнений, що ціни на бензин знизилися недостатньо через змову нафтотрейдерів. За його словами, зараз рентабельність торгівлі нафтопродуктами досягає 40-50%. Раніше уряд домовився з нафтотрейдерами, що ця цифра буде в 2-3 рази меншою.
Окремі нафтотрейдери припускають, що бензин почне дорожчати вже наприкінці жовтня. Так, директор компанії "Паралель" (володіє мережею АЗС у Донецькій області) говорить, що на той час у нафтотрейдерів вичерпається запас палива, закупленого на піку падіння цін. "Тоді, швидше за все, ринок знову наздожене хвиля подорожчання, спровокована також збільшенням світових цін на сировину", - відзначив він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас