Ісландія першою з країн з розвиненою економікою опинилась на межі банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісландія першою з країн з розвиненою економікою опинилась на межі банкрутства

Казна та Політика
820
В останні роки Ісландія була знахідкою для інвестора. Висока активність фінансових інститутів і будівельний бум принесли всім, хто вкладав гроші в економіку цієї північної країни, значний дохід. Однак ця фінансова ейфорія може закінчитися найжорстокішим крахом. Захоплені погонею за легким прибутком ісландські банки та фінансові компанії занадто легко роздавали кредити, які тепер не можуть повернути.
Недавно уряд був змушений націоналізувати третій за розміром банк країни Glitnir, заплативши за 75% його акцій 600 мільйонів євро. Напередодні загроза краху нависла над найбільшим банком країни Kaupthing Bank. У результаті Ісландія першою із країн з розвиненою економікою опинилася на грані банкрутства, відзначає видання.
Ісландська біржа впала на 70%, курс місцевої крони обрушився з початку року на 41%, а державні облігації торгуються за ціною сміттєвих, з рівнем прибутковості 20%. Рівень інфляції вже давно вираховується двозначним числом і в останньому місяці перевищив 14%.
У неділю уряд Ісландії і керівництво центробанку проводило марафонні засідання з керівниками банків і пенсійних фондів країни з метою знайти спосіб порятунку фінансової системи та вишукати необхідні для цього 10 мільярдів євро, суму, рівну річному ВВП Ісландії (для порівняння, золотовалютні резерви Центрального банку Ісландії становлять 2 мільярди євро).
Зважаючи на все, для порятунку ісландської економіки будуть змушені вживати активних заходів Великобританія і скандинавські країни, жителі яких інвестували в країну величезні суми.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас