Тодійчук: Українці і росіяни повинні знати ціну газового компромісу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тодійчук: Українці і росіяни повинні знати ціну газового компромісу

Енергетика
570
Український уряд повинен піддати розголосу не тільки міжурядовий газовий меморандум, але й угоду господарюючих суб'єктів - НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром"
Таку думку ІМК ("Інтермедіа консалтинг") висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", представник Української народної партії, екс-глава "Укртранснафти" Олександр Тодійчук.
Він нагадав, що угода про умови подальшого співробітництва в газовій сфері повинна бути підписана між компаніями двох країн у результаті подальших переговорів.
Експерт вважає, що "оприлюднення угод між господарюючими суб'єктами не загрожують національній безпеці двох країн, оскільки вони не містять комерційних таємниць".
Разом з тим, підкреслює він, "цей крок буде сприяти встановленню більшої прозорості газових відносин, а також нейтралізує політичні пристрасті, які підігріваються інтригами ворогуючих політичних таборів в обох країнах".
"Матеріали, які оприлюднені за результатами візиту прем'єр-міністра України в РФ, не дали відповіді на найважливіші питання", - вважає Тодійчук.
На його думку, після переговорів "залишилося незрозумілим, чий газ буде купувати Україна - середньоазіатський чи російський".
Крім того, відзначив він, "не зафіксована ціна на газ, а також механізми, згідно з яким ця ціна буде визначатися", і "виникає питання, чи не стане компенсацією за низьку ціну на газ для України її газорозподільна система?".
На його переконання, "ця система буде коштувати в десять разів дорожче, ніж цінові знижки, які РФ здатна надати Україні".
Однією із загроз для України експерт вважає той факт, що "не названо ціну, за яку "РосУкрЕнерго" буде продавати Україні 11,2 млрд кубометрів газу з підземних сховищ".
"Чи не стане цей газ золотим для України?", - цікавиться експерт.
Разом з тим Тодійчук вітає сам факт російсько-українських газових переговорів, які дають надію на встановлення цивілізованих відносин у газовій сфері.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас