"Трійка" не продається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Трійка" не продається

Фондовий ринок
1077
Ринком ходять завзяті чутки про поглинання "Трійки Діалог" Ощадбанком. Сама компанія, а також її український підрозділ заперечують наявність проблем у зв'язку зі світовою фінансовою кризою і можливий продаж.
Росією ходять дві завзяті чутки. Перша - про те, що "Трійка Діалог" може бути повністю або частково продана Ощадбанку Росії. Друга - про те, що в компанії проблеми у зв'язку з фінансовою кризою, але знайдений несподіваний вихід із цієї ситуації.
Перша чутка виникла далеко не випадково. З чуток, "Трійка Діалог" все-таки постраждала від кризи, хоча й не так, як "Ренесанс Капітал", "КІТ Фінанс" або "ПІО Глобал". До речі, останній минулого тижня скоротив 70% свого персоналу, а українську дочку продав - можливо, групі "Сократ". З'явилися припущення про те, що для порятунку власники "Трійки Діалог" готові продати частину компанії Ощадбанку Росії.
До таких висновків підштовхував дивний збіг. Обидві структури недавно заявили, що переговори про покупку "Трійки" не велися. Однак незабаром після цього Ощадбанк Росії видав інвестбанку кредит $300 млн. З'явилася версія, що цей кредит - насправді, прихований продаж.
Друга чутка з'явилася вже після історії з кредитом. За наявною інформацією, може відбутися зміна структури власності на російській фондовій біржі РТС.
"Сьогодні РТС, за деякими даними, фактично контролюється співзасновниками "Трійки Діалог". Для підтримки ліквідності компанії, акціонери ММВБ запропонували їм придбати не бізнес "Трійки Діалог", а бізнес РТС. Якщо угода відбудеться, ММВБ поглине РТС. "Трійка Діалог" одержить частку в новооб'єднаній біржі і пристойний обсяг фінансування. ММВБ у такий спосіб виб'є РТС з ринку ф'ючерсів, на якому вони є конкурентами", - зазначило джерело.
Керівництво компанії слухи заперечує. "У принципі, інвестиційно-банківська індустрія світу перебуває в непростій ситуації. Модель, якої дотримується "Трійка Діалог", виявилася більш правильною, ніж інші моделі побудови інвестиційно-банківського бізнесу в наших шановних конкурентів. "Трійка Діалог" ніколи не захоплювалася інвестуванням власного капіталу у фондовий ринок і завжди переслідувала модель сервісної компанії. Тобто надавати посередницькі послуги інвесторам та емітентам цінних паперів. Це приводило до того, що на якихось етапах розвитку фондового ринку ми, можливо, недозаробляли надприбуток. Але коли ринки почали падати, ми не втратили", - сказав управляючий директор групи компаній "Трійка Діалог" Павло Теплухін.
Експерт навів ще один аргумент на користь стабільності своєї компанії. "Друга особливість "Трійки Діалог" у тому, що вона є партнерством, а не акціонерним товариством. Це означає, що мої рішення дають позитивний результат, коли вони правильні, і негативний, коли неправильні. В акціонерному товаристві менеджери поводяться інакше. Вони ризикують капіталом акціонерів. Тому коли їхні рішення правильні, вони із задоволенням одержують бонус. А коли рішення неправильні, проблеми виникають в акціонерів", - відзначив Теплухін.
Що стосується української дочки - ІК "Трійка Діалог Україна" - вона заявила, що не бачить проблем у майбутньому. "Є затверджений торік трирічний бізнес-план, у рамках якого ми сьогодні працюємо. Щодо активів під управлінням, у нас на сьогодні порядку 60-65 млн. грн. До кінця року це буде 100 млн. грн. за рахунок тих фондів, які в нас є в управлінні, у тому числі недержавних пенсійних", - відзначив виконавчий директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
Теплухін уточнив, що це тільки кошти під управлінням КУА. "У нас у режимі private banking є ще. У цілому, по сукупності всіх клієнтських груп, у нас біля $35 млн. в Україні під управлінням. Думаю, під кінець року ця цифра дійде до $50 млн. Ми думали, що вона складе $100 млн., але буде правильніше об'єктивно глянути правді в очі та сказати, що фондовий ринок цю цифру поправить", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас