Вкладникам банків виписали заспокійливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам банків виписали заспокійливе

Валюта
4352
Щоб зупинити відтік капіталу з банків, найбільші країни підвищують розміри максимальних компенсацій вкладникам, які виплачуються у випадку банкрутства банку.
Американський Білий дім пропонує збільшити максимальний розмір компенсації вкладникам, банки яких збанкрутували, з 100 до 250 тисяч доларів. Дія нових норм передбачена терміном на один рік. Держгарантії по внесках можуть підняти й у Великобританії.
Прем'єр Гордон Браун повідомив, що уряд підготував законопроект про збільшення компенсацій з нинішніх 62 до 88 тисяч доларів. При цьому британці вирішили не обмежувати таке підвищення в часі.
У Росії фінансовий комітет Держдуми рекомендував нижній палаті парламенту прийняти законопроект, що збільшує суму страхового відшкодування з 15,6 до 27 тисяч доларів.
Уряд Іспанії також оголосив про підвищення гарантованого ліміту й закликав Європейський Союз підтримати дане рішення. Зараз влада цієї країни гарантує внески на суму до 28 тисяч доларів - найнижча ставка, що дозволяє законодавство Євросоюзу.
Україна грошей не обіцяє
Українська влада поки не має наміру піднімати максимальну суму компенсації внеску (востаннє її збільшували в серпні 2007 року, зараз вона становить 50 тисяч гривень).
Глава Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради Сергій Терьохін вважає, що збільшувати ставку в цей час не потрібно, тому що відразу ж піднімуться витрати банків на участь у Фонді гарантування внесків. "Якщо ми поставимо більшу ставку, це своєрідне страхування знизить ставки плати по депозиту", - відзначив Сергій Терьохін.
Банкіри - за подвоєння гарантій
У той же час, на думку банкірів, підвищення ставок максимальної компенсації - гарний механізм для стримування панічних настроїв серед вкладників. "Найстрашніше, що може бути для фінансової системи будь-якої країни, - це паніка. І держава повинна використати всі інструменти, які є в неї в руках, щоб не допустити цього", - говорить заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапивін.
Він вважає, що розмір компенсації необхідно збільшити до 100 тисяч гривень за рахунок накопичених резервів Фонду гарантування внесків. "Практично у всіх наших сусідів більше висока планка по страхуванню внесків. Аналізуючи досвід колег, можу сказати, що ставка повинна бути подвоєна, але не відразу, не за один прийом", - говорить Крапивін.
"Страхування внесків - досить важливий, але далеко не єдиний інструмент, за допомогою якого ми можемо забезпечити стабільність банківської системи", - вважає директор Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
За його словами, розмір компенсацій в Україні буде підвищуватися. "Але перш ніж приймати рішення про збільшення суми, треба зважити всі фактори. Можливо, доцільніше буде вкласти кошти в ліквідність банку або резервних фондів", - резюмує експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас