Китай підтримає американську економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай підтримає американську економіку

Казна та Політика
1418
Законопроект про викуп неліквідних банківських активів залишається основною ідеєю на світових фондових майданчиках.
На кону - безпрецедентне для американської економіки рішення про націоналізацію боргів. На даний момент питання стоїть винятково про запобігання переходу рецесії в депресію, мови про відновлення немає. У середньостроковій перспективі очікування залишаються негативними.
План порятунку буде прийнятий у тій чи іншій формі, однак ейфорія протриває не довго.
Розпочатих заходів може не вистачити на викуп всіх "токсичних" активів, що приведе до подальшого розвитку маховика емісії доларів, послабляючи американську валюту. Як належить, необхідні інтервенції будуть зроблені за рахунок додаткового випуску державних облігацій, купувати які повинні економіки інших країн.
Поки найбільшим споживачем американських боргових зобов'язань є Китай, що володіє понад трильйоном доларів активів. Найбільш імовірно, що й у поточній ситуації Китай підтримає американську економіку. Однак багато незалежних від США країн надають перевагу скорочувати свої вкладення в американські активи, що може викликати ускладнення з продажем державних зобов'язань.
Крім "плану Полсона", з можливих інструментів для корекції поточної ситуації в американській фінансовій системі варто відзначити лише ймовірне зниження дисконтної ставки. Поки ймовірність зниження дисконтної ставки на наступному засіданні 29 жовтня становить 66%.
Проте, не виключена можливість дострокового ухвалення рішення, поза засіданням ФРС, при настанні панічних розпродажів на фондовому ринку. Причиною для поновлення паніки може стати звітність найбільших американських банків за ІІІ квартал, що почне публікуватися в середині жовтня. На 6 жовтня також припадають перші після кризи платежі по Freddie Mac і Fannie Mae.
У випадку якихось проблем реакція може бути вкрай негативна.
На європейських ринках будуть підсилюватися ризики банкрутств найбільших фінансових установ. В 2006 році великі банки Європи випустили велику кількість дворічних облігацій з плаваючою процентною ставкою, погашення яких повинно відбутися восени поточного року. Більше того, варто відзначити, що європейські банки більшою мірою залежні від позикового капіталу. Середнє відношення боргу до капіталу (Debt/Capital) в європейських банків становить 90%, у той час як в американських банків цей показник становить 82%.
Варто звернути увагу і на деякі глобальні фактори. Китай показав різке зростання індексу ділової активності - до 51,2 пункти з 48,4. Перевищення позначки 50 пунктів свідчить про поліпшення виробничого клімату (тобто рецесії, яку інвестори боялися побачити в Китаї після Олімпіади, не спостерігається).
Це є вкрай позитивним фактором для emerging markets (Китай і Росія з початку року перебувають у лідерах падіння біржових індексів при гарних макроекономічних показниках).
Крім того, така новина підтримує ринок металів і нафти, де Китай залишається одним з основних споживачів, що буде забезпечувати стабільний потік виторгу для всіх світових сировинних компаній.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас